Održana posljednja radionica o antidiskriminaciji u europskim i investicijskim fondovima

Održana posljednja radionica o antidiskriminaciji u europskim i investicijskim fondovima

8. prosinca 2023.Kategorije: Novosti

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u sklopu edukacije zaposlenika u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima) 8. prosinca 2023. godine održana je posljednja radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Ovom radionicom okončan je višegodišnji program godišnje izobrazbe zaposlenika koji rade u sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom s brojnim konkretnim primjerima iz života i prakse, izlagao je zamjenik pravobranitelja za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Desetak sudionika sudjelovali su na ovoj radionici kao zaposlenici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije.

Vezano za primjenu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom sudionicima su posebno istaknute teme o izazovima koji se pojavljuju prilikom osiguravanja fizičke, komunikacijske i informacijske pristupačnosti te praktični savjeti namijenjeni prijaviteljima o ispunjavanju uvjeta određenih horizontalnim načelima.

Višegodišnje sudjelovanje Pravobranitelja za osobe s s invaliditetom u realizaciji ovih edukacija s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao upravljačkih tijela, te Državne škole za javnu upravu kao glavnog partnera u provedbi, bila je hvale vrijedna prilika za otvaranje tema važnih za osobe s invaliditetom u našem društvu i podizanje opće razine svijesti državnih službenika. Ova je edukacija od prosinca 2015. godine do prosinca 2023. godine bila obavezna za sve osobe koje rade u sustavu upravljanja i kontrole ESI fondova.

Preporuka je Pravobranitelja za osobe s invaliditetom da se ovaj oblik edukacije nastavi kao izborni u okviru edukacija Državne škole za javnu upravu.

Podijelite ovu objavu s drugima: