Održan sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba

Održan sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba

25. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Održan sastanak s gradonačelnikom Grada Zagreba

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak sastala se 23. studenog 2022. godine u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem i njegovim suradnicima. Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

Tijekom sastanka s gradonačelnikom se razgovaralo o aktualnim i važnim temama za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je upoznala gradonačelnika i njegove suradnike s teškoćama s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji, kao i osobe s invaliditetom koji žive ili borave na području grada Zagreba. Razgovaralo se i o temama vezanim za pristupačnost javnih prostora osobama s invaliditetom, problemima parkiranja, nedostacima pristupačnog javnog prijevoza i prijevoza studenata, mogućnostima i prilikama koje nudi pristupačni turizam, novom modelu odvoženja otpada, opremanju zagrebačkih bolnica, nedostatku usluga u zajednici te sadašnjim i budućim mogućnostima stambenog zbrinjavanja osoba s invaliditetom.

Pravobraniteljica je istaknula kako osobe koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica koje studiraju, koje su zaposlene na području grada Zagreba ili ga posjećuju kao naši gosti/turisti imaju velikih teškoća u korištenju javnog gradskog prijevoza. Usprkos tome što su uloženi veliki napori kako bi se gradski prijevoz učinio pristupačnim nabavom niskopodnih tramvaja i autobusa, i dalje su prisutni problemi na koje nam ukazuju osobe s invaliditetom zbog teškoća ili nemogućnosti korištenja javnog prijevoza.
Vezano za stanovanje, istaknuto je kako na području grada Zagreba danas živi značajan broj osoba s invaliditetom koje zbog tjelesnih oštećenja koriste različita ortopedska pomagala, a zbog nepristupačnosti stambenih objekata ne mogu niti izaći iz svojih domova. Radi se o osobama različitih životnih dobi, koje ne mogu vlastitim sredstvima učiniti potrebne prilagodbe i preinake kako bi se svladale visinske razlike zbog kojih žive izolirano. Kao poseban je problem naglašen nedostatak stambenih jedinica prilagođenih kretanju i boravku osoba sa smanjenim mogućnostima kretanja kao i nužnosti razvijanja usluga u zajednici.

Gradonačelnik Tomašević je između ostalog istaknuo kako je Grad Zagreb upravo ovih dana nabavio novih 65 autobusa koji će zamijenit stare, od kojih su neki u prometu preko 20 godina. Svi ovi novi autobusi su opremljeni rampama kojima se osigurava potpuna pristupačnost osobama s invaliditetom. Planira se izmjena pravilnika koji se odnosi na korištenje javnog gradskog prijevoza prilagođenim kombi vozilima. Prihvatio je i razmatranje prijedloga da se osiguraju vozila za prijevoz turista s invaliditetom odnosno osoba koje su iz različitih razloga u potrebi za korištenjem taxi prilagođenog prijevoza u Zagrebu. Gradonačelnik kao poseban problem navodi činjenicu da Grad ima sve manje na raspolaganju stambenih jedinica i drugih prostora koje bi se mogle namijeniti za potrebe osoba s invaliditetom (zbog povrata državnim nekretninama i prodaje prema posebnim propisima). Međutim, Grad Zagreb će i dalje raditi na osiguravanju pristupačnosti i gradskih prostora i razvoju usluga osobama s invaliditetom kako bi sve to bilo na jednaki način pristupačno svim našim građanima.
Dogovoreno je kako će se nakon sastanka nastaviti kontakti o konkretnim predmetima čije je rješavanje važno za osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: