Održan sastanak radne skupine za zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom u organizaciji Europske mreže tijela za promicanje jednakosti

Mentalna oštećenja i položaj osoba s mentalnim oštećenjima zdravlja u društvu bila su središnja tema sastanka održanog putem Zoom platforme dana 23. veljače 2022. godine.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, kao član Europske mreže tijela za jednakost, sudjelovao je na sastanku ove radne skupine kako bi se upoznali, razmijenili iskustva i prikupili informacije o radu ostalih članova ove Europske organizacije.

Članovi su razmjenili međusobne planove i ciljeve za rad tijekom 2022. godine, ali i predstavili rad svojih tijela tijekom 2021. godine. Nakon uvodnog predstavljanja i upoznavanja otvorena je središnja tema sastanka kojom prilikom su članovi informirani o problemima s kojima se susreću osobe s mentalnim oštećenjima zdravlja tijekom epidemije bolesti COVID-19 tijekom koje se kao problem istaknula nedostupnost socijalnih i zdravstvenih usluga uslijed donesenih epidemioloških mjera što je za posljedicu imalo nepravovremeno prepoznavanje i dijagnosticiranje mentalnih oštećenja zdravlja, ali isto tako i utjecalo na povećani rizik od nasilja i diskriminacije osoba s mentalnim oštećenjima zdravlja.

Tijekom rasprave članovi sastanka su razmjenili međusobna iskustva iz svojih organizacija vezane uz zaštitu prava i interesa osoba s mentalnim oštećenjima zdravlja, a zaključci rasprava će poslužiti kao temelj za provođenje daljnjih aktivnosti Europske mreže tijela za jednakost i u daljnjem radu pojedinih institucija te pridonijeti boljem razumijevanju položaja osoba s mentalnim oštećenjima zdravlja u zajednici.

Prilagodba