Održan sastanak predstavnika Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Rijeka i Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

Održan sastanak predstavnika Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Rijeka i Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

19. siječnja 2022.Kategorije: Novosti

Održan sastanak predstavnika Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Rijeka i Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka

Navedeni sastanak održan je 18. siječnja 2022. godine, a iniciran je sa željom jačanja međusobne suradnje, razmjenom informacija, kao i upoznavanja s mogućnostima osoba s invaliditetom na korištenje usluga Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka i multidisciplinarnim postupcima koje Centar provodi.

Ravnateljica Centar za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka Ivana Kosorčić upoznala je predstavnika Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Rijeka s prostorom u kojem Centar djeluje, aktivnostima koje Centar poduzima usmjerenima na profesionalno i radno osposobljavanje, zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom.

Centar za profesionalnu rehabilitaciju obavlja i pruža velik broj usluga u svrhu profesionalne rehabilitacije i poboljšanja kvalitete života osoba sa invaliditetom, a vođeni sa željom unapređivanja svojih usluga, odgovarajući na potrebe osoba s invaliditetom, nadaju se i skorašnjoj mogućnosti pružanja usluga radnog centra i virtualnih radionica.

Cilj pružanja usluga je održavanje i usavršavanje radnih vještina i sposobnosti osoba s invaliditetom te povećavanje mogućnosti zapošljavanja ili zadržavanja radnog mjesta.

Navedeno se odnosi i na sam proces rada kada je poslodavac dužan osigurati odgovarajuće prilagodbe koje za njega ne predstavljaju nesrazmjerno ili neprimjereno opterećenje, kako bi se uklonile ili ublažile poteškoće koje proizlaze iz invaliditeta u odnosu na rad.

Terenskim posjetima stručnih timova Centra za profesionalnu rehabilitaciju Rijeka nastoji se potaknuti poslodavce u ostvarivanju pozitivnijeg stava prema zapošljavanju osoba s invaliditetom, a time posljedično i jačanju njihove zaposlenosti.

Sve usluge profesionalne rehabilitacije u Centru provodi, usklađuje i procjenjuje stručni tim u sastavu: psiholog, socijalni radnik, pedagog, rehabilitator i liječnik.

Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda Rijeka Tea Rubeša iznijela je prema iskustvu ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom teškoće i prepreke na koje nailaze osobe s invaliditetom u ostvarivanju prava na rad i zapošljavanje. Poslodavci teško prepoznaju različitost kao vrijednost, a osobama s invaliditetom uskraćuje se pravo prednosti pri zapošljavanju kao i pravo na razumnu prilagodbu tijekom natječajnog postupka i samog radnom mjesta, te ukazala na potrebu usluge radnog asistenta i poticaja za rad u skraćenom radnom vremenu.

Zaključci sastanka odnose se na potrebu intenziviranja suradnje svih važnih dionika na lokalnoj razini, partnerstva po uzoru na primjere dobre prakse i strategije koja će s obzirom na postojeće stanje zapošljivosti osoba s invaliditetom, donijeti odgovarajuće mjere i planove koji će pružiti osobama s invaliditetom potporu za ulazak i ostanak u svijetu rada.

Podijelite ovu objavu s drugima: