Održan radni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

5. – 7. listopada 2018. u Tuheljskim Toplicama održan jeradni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara na temu: Pristupačnost kulturnih objekata i sadržaja. Uz aktivno sudjelovanje preko šezdeset osoba sa paraplegijom i tetraplegijom izlagali su dr. Zvonimir Kejla, dr. Dubravko Huljev, dr. Saša Moslavac, mr.sc. Lana Križaj, potpredsjednica SOIH-a Marica Mirić, doc. dr. sc. Ivana Marić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Ljubica Lukačić, saborska zastupnica i Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tijekom drugog radnog dana bile su na raspolaganju sudionicima skupa te su odgovarale na razna pitanja.
Pravobraniteljica Anka Slonjšak održala je izlaganje na temu Diskriminacija u dostupnosti usluga osobama s invaliditetom te naglasila aktualne propise, primjere iz prakse i dala preporuke kako i na koji način možemo suzbiti diskriminaciju prema osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

Projekt Radni vikend je seminar čiji je cilj bolja informiranost osoba s paraplegijom i tetraplegijom te njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu i lokalnoj zajednici. Provodi se već 18 godina. Namijenjen je prije svega članovima HUPT-a, njihovim pratiteljima, članovima obitelji, čelnicima lokalne zajednice te stručnjacima raznih profila. Stotinjak ljudi, od toga šezdesetak osoba s paraplegijom i tetraplegijom tri dana zajedno rade, razmjenjuju iskustva, uče kako si pomoći u svakodnevnom življenju i rješavanju teškoća i izazova koji nosi život u invalidskim kolicima i s posljedicama koje izaziva ozljeda kralježnične moždine. Istovremeni boravak stručnjaka logistička je podrška ljudima koji u svojem svakodnevnom životu nemaju priliku neposredno s njima komunicirati i savjetovati se glede rješavanja konkretnih problema, s obzirom da mnogi od njih žive u ruralnim područjima. Osnovni sadržaj cjelokupnog programa usmjeren je na poboljšanje kvalitete življenja osoba s paraplegijom i tetraplegijom i njihovih bližnjih, naravno uključujući i razne socijalne, zdravstvene i društvene subjekte.
Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara su organizacija udruga osoba s ozljedom kralježnične moždine/spinalnom ozljedom udruženih radi zajedničkih interesa, osnovan na zajedništvu, uzajamnosti i solidarnosti osoba sa spinalnom ozljedom u Republici Hrvatskoj. Gotovo svi naši članovi su osobe koje u svakodnevnom životu za kretanje koriste invalidska kolica. Naš je krajnji cilj osnaživanje osoba s paraplegijom i tetraplegijom ne bi li dostigle nužnu i željenu kvalitetu življenja, a uz podizanje razine svijesti “zdravih” osoba o paraplegiji i tetraplegiji, njenim uzrocima i problemima koji su vezani uz ovu vrstu ozljede. (iz dopisa HUPT-a upućenog 3.10.2018.)

Prilagodba