Održan 4. skup „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“

Održan 4. skup „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“

11. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Održan 4. skup „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“

U organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER), 9. prosinca 2021. godine održan je online okrugli stol o temi „Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu“. Nakon organizacije ranijih okruglih stolova 2017. i 2018. godine u Zagrebu, te 2019. godine u Osijeku, ovo je tradicionalno četvrti skup koji je zbog epidemiološke situacije održan putem ZOOM platforme. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na skupu su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac Vincelj.

Skup je okupio relevantne sugovornike, među ostalim i predstavnike udruga osoba s invaliditetom, Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, predstavnike operatora, obrazovnih ustanova i sve one koji provode projekte vezano za teme digitalne pristupačnosti, ali isto tako rade na podizanju opće svijesti društva u cjelini.

Sudionike skupa pozdravio je ravnatelj HAKOM-a Miran Gosta koji je istaknuo dugogodišnju uspješnu suradnju s FER-om na realizaciji brojnih projekata te je najavio dizanje ovakvih okupljanja, koji pridonose poboljšanju uvjeta za osobe s invaliditetom kod ostvarivanja njihovih prava, na jednu višu razinu. Plan je podići održavanje skupa na međunarodnu razinu, okupiti i sudionike iz susjednih zemalja, razmijeniti iskustva i dobre prakse koje su prepoznate i koje se želi implementirati.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić kazao je ovom prigodom kako se procjenjuje da oko 15 posto svjetske populacije, što je gotovo milijardu ljudi, čine osobe s invaliditetom, od čega preko 576 tisuća osoba živi u Hrvatskoj. U proteklom razdoblju napravljeni su značajni pomaci, rađeno je na promicanju svijesti, ubrzana je digitalizacija sadržaja, omogućena je veća pristupačnost, dostupnost i transparentnost mrežnih stranica tijela javne vlasti što je od rujna 2020. godine i obveza gotovo 2.300 subjekata iz javnog sektora u Hrvatskoj.

Na skupu su predstavljene aktivnosti i projekti ostvareni tijekom dugogodišnje suradnje HAKOM-a i FER-a, a najavljeno je kako će se pozitivna iskustva iz područja elektroničkih komunikacija u nadolazećem razdoblju pokušati na odgovarajući način pretočiti i u područja željezničkog prijevoza ili kod korištenja poštanskim uslugama. U svom obraćanju prof. Željka Car sa zagrebačkog FER-a, istaknula je kako postoji golema motiviranost studenata koje zanima ovo područje i koji su spremni raditi na projektima koji će omogućiti primjenu novih tehnologija i njihovu korisnu upotrebu. Kroz svo ovo vrijeme, na izradi projekata i u njihovoj provedbi, od golemog je značaja i koristi bila uključenost udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom i najbolje znaju na kakve prepreke u društvu nailaze.

Tijekom skupa operatori su također predstavili svoje aktivnosti koje poduzimaju da olakšaju pristup svojim uslugama svim korisnicima pa je tako predstavljen virtualni shop s prodavačem, uvođenje taktilnih oznaka na prodajna mjesta ili usluga kojom se može upravljati glasom. Na skupu je bilo govora i o trenutno važećem zakonodavnom okviru, ali i o najavljenim izmjenama, kao i o Direktivi o pristupačnosti proizvoda, roba i usluga čija bi primjena trebala započeti u lipnju iduće godine.

Podijelite ovu objavu s drugima: