Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

23. studenoga 2018.Kategorije: Novosti

Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dana 23. studenog u prostorima Vlade RH potpisan je Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Sporazum su potpisali ministri/ce sedam ministarstava: vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova, pravosuđa, uprave, zdravstva, demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, znanosti i obrazovanja.
U uvodnom dijelu nazočnima se obratio prigodnim govorom predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon čega su i potpisnici Sporazuma dali svoj osvrt. Na svečanosti je nazočila te dala podršku potpisivanju Sporazuma i osnivanju nacionalnog i županijskih timova Anka Slonjšak pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Vlade je između ostalog naveo „da je u proteklih pet godina 91 žena ubijena u Hrvatskoj, što čini čak 47 posto svih ubojstava, dodavši da su u 70 posto tih ubojstava počinitelji ženama bliske osobe, a u više od polovice slučajeva to su njihovi intimni partneri.
Poručio je da žrtvi nasilja treba omogućiti prijavljivanje nasilnika, dodavši da to često nije nimalo lako.Osim sustavne podrške žrtvama i njihovim obiteljima, naglasio je predsjednik Vlade, značajno je jačanje kompetencija stručnjaka, razvijenost institucija i udruga te njihova dostupnost u svim lokalnim sredinama.“
Ministrica Murganić je između ostalog naglasila kako je „Svrha Sporazuma koji se danas, u povodu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama potpisuje, je međuresorna suradnja u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, uspostava novog Nacionalnog i novih županijskih timova za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te unaprjeđenje rada nadležnih državnih tijela.“
https://vlada.gov.hr/vijesti/potpisivanjem-sporazuma-o-suradnji-saljemo-snaznu-poruku-nulte-tolerancije-prema-nasilju/24795

Povodom obilježavanja 25. studenog, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku izdalo je treće izdanje brošure„Možemo zajedno – međuresorna suradnja u suzbijanju nasilja“. U brošuri je uz ostale sudionike u tekstu pod nazivom “Možemo zajedno“- osvrt na probleme nasilja u obitelji iz perspektive Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom,“ dala doprinos i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Posebno se osvrnula na položaj žena s invaliditetom, suzbijanje nasilja i potrebnu podršku kako bi žene prijavile nasilje te preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: