Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa spinalnim ozljedama

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa spinalnim ozljedama

5. rujna 2020.Kategorije: Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba sa spinalnim ozljedama

Povodom Međunarodnog dana osoba sa spinalnim ozljedama koji se obilježava 5. rujna, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) organizirale su okrugli stol na temu „Izgradnja i opremanje spinalnog centra“. U uvodnom dijelu nazočnima su se obratili Manda Knežević, bivša predsjednica HUPT-a, Bojan Hajdin, sadašnji predsjednik HUPT-a, Danijel Balažić, predsjednik Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije, Nikoslav Čale, dopredsjednik HUPT-a, Katarina Lohman Vuga, pomoćnica ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice za kvalitetu te Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice. Na okruglom stolu nazočili su predstavnici institucija, saveza osoba s invaliditetom i članovi udruge.

Od 2009. godine započinje zagovaranje za izgradnju i opremanje Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježničke moždine. U proteklih 11 godina organizirano je niz okruglih stolova, sastanaka, kampanja te svih drugih aktivnosti kojima se nastoji potaknuti institucije na bržu realizaciju navedenog projekta.

Pravobraniteljica je na okruglom stolu istaknula važnim da se čim prije osiguraju nedostatna financijska sredstva kako bi se krenulo u finalizaciju projekta i započela izgradnja. Tijekom proteklih godina pravobraniteljica je uz HUPT bila inicijator niza događanja o ovoj temi pa je tako u kolovozu 2020. zatražila informacije ključnih dionika – Ministarstva zdravstva i SB Varaždinske toplice kako bi se javnost, a prvenstveno članovi HUPT-a, osobe sa spinalnim ozljedama, informirali iz kojeg razloga još uvijek nije započela izgradnja Spinalnog centra. Iz odgovora nadležnih vidljivo je da je ugovoreno iz Europskih fondova 83 000 000,00 kn bespovratnih sredstava te prema navodima ravnatelja SB Varaždinske toplice „u svrhu realizacije projekta u travnju 2020.g. ponovljen je postupak javne nabave za odabir izvođača radova koji je završio s danom 7.7.2020.god., a rezultirao je zaprimanjem ponuda koje su sve redom bile iznad procijenjene vrijednosti nabave/osiguranih sredstava za provedbu projekta.” Nadalje, ravnatelj navodi “S ciljem pokretanja izgradnje i opremanja tzv. spinalnog centra, SBVZT obratila se Ministarstvu zdravstva RH za financijsku potporu predmetnom projektu te je sukladno tome, Ministarstvo zdravstva pokrenulo potrebne aktivnosti za ishođenje suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za osiguranje nedostajućih sredstava kroz državni proračun za razdoblje 2021-2022. g.”.

Osnivanje ovakvog centra od izuzetne je važnosti za osobe sa spinalnim ozljedama. Spinalni centar trebao bi predstavljati pravi „check in“ ukupnog zdravstvenog stanja organizma od trenutka kada osobe s invaliditetom dolaze do trenutka kada odlaze, i onda kada se radi o prvoj rehabilitaciji i onda kada se radi o održavajućoj rehabilitaciji. Međutim, ne samo da je problematično pitanje gradnje i opreme spinalnog centra, već je upitno i postojanje dovoljnog broja liječničkog kadra koji treba raspolagati specifičnim znanjem o posljedicama spinalnih ozljeda, od urologa, gastroenterologa, plastičnog kirurga, infektologa do neurologa. Uz vrlo mali broj osoba koje se bave spinalno ozlijeđenima potrebno je stvoriti mrežu subspecijalista koji bi mogli pružiti odgovarajuću zdravstvenu uslugu osobama koje žive s posljedicama ozljede kralježnične moždine.

Osim navedenog u raspravi se govorilo i o drugim problemima s kojima se osobe sa spinalnim ozljedama susreću u svakodnevnom životu, od pristupačnosti, nedostatka stručnjaka vezano uz zdravstvene komplikacije s kojima se susreću članovi HUPT-a, izazovima u vrijeme pandemije COVID-19 i dr.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave