Obilazak gradilišta budućeg Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

U Varaždinskim Toplicama organiziran je 19. srpnja 2022. godine obilazak radova koji se izvode na gradilištu budućeg Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine – Spinalnog centra – Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Budući „Spinalni centar“ biti će ukupne površine od 6.721,26 m2 koji su raspoređeni kaskadno na pet etaža. Planira se 75 smještajnih kreveta i pet kreveta u sklopu dnevne bolnice. Također, Centar će imati posebno uređene, prilagođene i pristupačne prostore poliklinika, stacionara, dnevne bolnice te terapijske prostore, a tu će biti smještene nova praonica i mrtvačnica bolnice.

Ukupna vrijednost projekta u fazi ugovaranja radova je bila 112.775.377,15 kuna, od toga 83.000.000 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, 24.094.150,65 kuna iz sredstava Državnog proračuna putem Ministarstva zdravstva te 5.681.226,50 kuna vlastitih sredstava Specijalne bolnice. Zbog izvan troškovničkih radova koji se nisu mogli predvidjeti u fazi projektiranja, došlo je do povećanja ugovorene vrijednosti radova, koja se od početnih 88.131.304,49 kn (s uračunatim PDV-om) povećala na 97.11.853,61 kn, a čime je ukupna vrijednost projekta porasla na ukupno 125.172.344,88 kn.

Završetak građevinskih radova planiran je do 1. listopada 2022. godine, a završetak cjelokupnog projekta očekuje se 31. ožujka 2023. godine. Prilikom obilaska podijeljena je i informacija da je nedavno završeno savjetovanje za opremanje te se čeka i očekuje pozitivno mišljenje Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije (SAFU) kako bi se raspisao natječaj i za ovu važnu projektnu fazu.

Obilasku su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, saborski zastupnici Ljubica Lukačić, Barbara Antolić Vupora i Siniša Jenkača, djelatnici i ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić, te predstavnici gradova i općina s područja Varaždinske županije. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilasku je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Nadamo se kako će biti prihvaćena zajednička inicijativa pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) i Spinalnih ozljeda Zagreb da se budući „Spinalni centar“ nazove po pokojnoj Mandi Knežević, velikoj zagovornici realizacije ovog projekta i dugogodišnjoj aktivistici za prava osoba s invaliditetom.

Prilagodba