Obilasci udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u gradu Osijeku

Obilasci udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u gradu Osijeku

8. travnja 2019.Kategorije: Novosti

Obilasci udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u gradu Osijeku

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Međunarodnog dana invalida rada, suradnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali su svečanostima i događanjima koje su organizirale udruge osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na području grada Osijeka. Također, uz sudjelovanje na navedenim događanjima, savjetnik pravobraniteljice Mario Burek tijekom ožujka i travnja obišao je prostorije u kojima svoje aktivnosti provodeUdruga obitelji djece s autizmom ”DAR”, Udruga za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka te Udruga invalida rada grada Osijeka.
Tijekom obilazaka prostorija navedenih udruga savjetnik pravobraniteljice održao je sastanke sa predstavnicima i članovima udruga kojima je predstavio djelokrug i način rada Područnog ureda te način na koji se mogu obratiti Uredu, a održana su i savjetovanja sa prisutnim članovima udruga.
Nadalje, predstavnici udruga predstavili su najznačajnije aktivnosti koje provode te istaknuli probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu.

Članovi Udruge obitelji djece s autizmom ”DAR”, u pravilu roditelji djece s PSA, između ostaloga ukazali su na poteškoće uzrokovane izostankom međuresorne suradnje (zdravstvo, socijalna skrb i obrazovanje), požalili se da i dalje ne postoje odgovarajuća dijagnostika i usluge rane intervencije, a posebnu zabrinutost uzrokuje im nepostojanje adekvatne skrbi za odrasle osobe s autizmom. Nadalje, upozorili su na neadekvatno postupanje u bolnicama (npr. čekaonice i sl.) i na nepostojanje sustavnog rješenja za krizne situacije (hitna ne izlazi na teren, nema uvjeta za primanje u bolnici…). Brojni roditelji pritužili su se na načine provođenja medicinskih vještačenja u postupcima u kojima pokušavaju ostvariti prava u različitim sustavima.

Članovi Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, roditelji i članovi obitelji djece s Downovim sindromom, također su se pritužili na neujednačen kriterij tijela vještačenja prilikom provođenja vještačenja u postupcima u kojima ostvaruju svoja prava (npr. osobna invalidnina) te na brojne poteškoće koje im uzrokuje izostanak međuresorne suradnje i nepovezanost sustava (zdravstvo, socijalna skrb, obrazovanje). Nadalje, mišljenja su da bi djelatnici centara za socijalnu skrb više pažnje trebali posvetiti prikladnoj komunikaciji i pružanju potpunih informacija o pravima koje mogu ostvariti oni i njihova djeca u sustavu socijalne skrbi. Posebno upozoravaju na činjenicu da ne postoji sustavno rješenje kojim bi se osiguralo pravo prednosti prilikom prijema u bolnicama i domovima zdravlja. Naime, njihova djeca su u pravilu hiperaktivna i slabijeg imuniteta, tako da im duži boravak u čekaonicama predstavlja problem – ističu kako ove situacije ovise u pravilu o razumijevanju medicinske sestre, što naravno uzrokuje problem tamo gdje tog razumijevanja nema. Kao i roditelji u udruzi DAR, zabrinuti su zbog nepostojanja sustavno riješene skrbi o njihovoj djeci nakon što odrastu.

Predstavnici Udruge invalida rada Grada Osijeka upoznali su savjetnika pravobraniteljice sa aktivnostima i projektima koje provode te koje planiraju provoditi, a s tim u svezi kao jedan od najvećih problema ističu poteškoće prilikom pronalaska volontera potrebnih za provedbu istih. Članovi Udruge također se pritužuju na neujednačen kriterij tijela vještačenja prilikom provođenja vještačenja u postupcima u kojima ostvaruju svoja prava (u pravilu postupci koje vodi CSS i HZMO), a ističu i kako su mišljenja da bi se trebala poboljšati dostupnost informacija o pravima iz mirovinskog sustava – prvenstveno prilikom osobnih odlazaka u HZMO.
Predstavnici i članovi udruga istaknuli su iznimno zadovoljstvo otvaranjem Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku te su utvrđeni detalji daljnje zajedničke suradnje i provođenja aktivnosti s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

Podijelite ovu objavu s drugima: