MSU na dodir – Promocija kataloga izložbe „Zbirka kao glagol“ prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

MSU na dodir – Promocija kataloga izložbe „Zbirka kao glagol“ prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

27. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Dana 26. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti u sklopu „MSU na dodir“ održana  je promocija kataloga izložbe „Zbirka kao glagol“  prilagođene slijepim i slabovidnim osobama

Od 15. prosinca 2022. umjetnička djela u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu postala su dostupna na dodir u sklopu projekta „BEAM UP“/“PRISTUP“ (Blind Engagement in Accessible Museum Projects), uključivanje slijepih osoba u pristupačne muzejske projekte) koji se vodi geslom „sa slijepima za slijepe”.

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu od listopada 2020. do rujna 2023. godine sudjeluje u projektu „BEAM UP“/„PRISTUP“, čiji je cilj prilagodba muzejskog sadržaja slijepim i slabovidnim osobama kroz suradnju sa stručnjacima i osobama oštećena vida u svim fazama projekta. Uz MSU, u projektu sudjeluju još tri europska partnera: Talijanska organizacija Atlante „Servizi Culturali“ kao voditelj projekta, Fondacija Instituta za slijepe iz Milana i Galerija „The Glucksman“ pri Sveučilištu u Corku iz Irske, a ostvaren je uz podršku programa EU Kreativna Europa. U sklopu projekta provedena je prilagodba triju izložbi u organizaciji projektnih partnera: „La Luce Del Nero“, Fondazione Burri – Ex Seccatoi del Tabacco, Città di Castello, 2022., „Fashion Show“, The Glucksman, UCC Cork, 2022., te „MSU na dodir“, MSU, Zagreb, 2022. – 2023.

MSU Zagreb obogatio je izložbeni postav ciklusa „Zbirka kao glagol”, čije su izložbe bazirane na fundusu Muzeja, ponudom za slijepe i slabovidne osobe koja je zanimljiva i videćim osobama. Taktilni doživljaj umjetničkih djela čiji su originali od neprocjenjivog značaja za hrvatsku suvremenu umjetnost sada je zastupljen taktilnim modelima, reljefima i replikama, uz legende na uvećenom i Braillevom tisku te audio deskripcije.

Katalog je izrađen u dvije verzije. Izdanje u uvećanom tisku namijenjeno je slabovidnim osobama i sadržava reprodukcije određenog broja prilagođenih radova iz postava izložbi, dok izdanje tiskano na brajici namijenjeno je slijepim osobama isadržava termografske otiske istih radova. Osim uvodnog teksta kustosica MSU-a, u katalogu se nalaze i tekstovi slijepih i slabovidnih suradnika s kojima je MSU surađivao tijekom cijelog trajanja projekta.

Nakon predstavljanja kataloga „MSU na dodir“, u dvorani Gorgona prikazana je prva epizoda dokumentarne emisije „Razgovori s prijateljima“ pod nazivom „Iako sam slijepa, svijet doživljavam vizualno“. Kroz epizodu nas vodi Gordana Glibo koja posjećuje nekoliko osoba s invaliditetom, a koje su se profesionalno ostvarile upravo kroz umjetnost, te kroz druženje s njima doznajemo na koji način crpe inspiraciju i stvaraju.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na promociji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Marko Gotovac.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave