Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

10. svibnja 2019.Kategorije: Novosti

15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Od 9. do 10. svibnja 2019. godine već tradicionalno u Zadru održan je 15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom sa temom koja je ove godine glasila: „Naš pogled u budućnost“. Skup su organizirali Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i OSVIT, Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom Hrvatske. Ovogodišnji stručni skup također je okupio brojne stručnjake s područja profesionalne rehabilitacije iz Hrvatske i Europe, gdje je naglasak bio na unapređenju i održivom razvoju sustava profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom, uz poseban osvrt na proteklih 15 godina održavanja ovog skupa. Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je Fabijan Kraljević, savjetnik pravobraniteljice.

 

Na navedenom stručnom skupu, kao i svake godine bilo je mnoštvo predavača i panela od kojih su glavni obuhvaćali: strateški marketing u zapošljavanju osoba s invaliditetom, poticajima, zaštitnim i integrativnim radionicama i zamjenskim kvotama, održivosti zaštitnih radnih mjesta, program socijalnog uključivanja, radnim instruktorima/asistentima, ulozi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u području profesionalne rehabilitacije, pozitivna iskustva domaćih i stranih integrativnih radionica, web pristupačnosti, obrazovanju i zapošljavanju osoba s oštećenjem sluha (gluhih osoba).

 

Uz pozitivna iskustva domaćih zaštitnih i integrativnih radionica, posebno je zanimljivo bilo  čuti iskustva i zakonsku uređenost sustava modela profesionalne rehabilitacije kolega iz Austrije (BBRZ) i Njemačke te međusobnu koordinaciju i nadopunjavanje njihovih sustava mirovinskog osiguranja, zdravstvenog osiguranja i zavoda za zapošljavanje, a glede propisanih naknada za profesionalnu rehabilitaciju, naknada za prekvalifikaciju i prijelaznih naknada gdje je osoba s invaliditetom od samog nastanka bolesti cijelo vrijeme zaštićena isplatom određene vrste naknada do zapošljavanja ili do odlaska u invalidsku mirovinu ukoliko nema mogućnosti integracije na otvorenom tržištu rada (radna sposobnost smanjena ispod polovice (50%) zdrave osobe te ne može ostvariti ni polovicu plaće.

 

Na kraju stručnog skupa doneseni su i zaključci koji bi u glavnim crtama glasili:

  1. Istaknuta potpora aktivnostima Vlade RH, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, kroz Sektor za profesionalnu rehabilitaciju i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje čime će se unaprijediti položaj osoba s invaliditetom, oslanjajući se na sve Konvencije kojih smo potpisnici.
  2. Podržavanje izmjena i dopuna Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom i provedbenih Pravilnika vezanih uz navedeni zakon, te istaknutim očekivanjem da će se u narednom razdoblju kontinuirano evaluirati ista kako bi se i nadalje moglo unaprjeđivati područje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom.
  3. Iskazana potreba da se svi dionici u društvu aktivnije uključe u razvoj programa socijalnog uključivanja za privremeno nezapošljive osobe s invaliditetom.
  4. Zalaganje za osnaživanje postojećih zaštitnih i integrativnih radionica i osiguravanje uvjeta za njihov daljnji razvoj, a istovremeno raditi na uključivanju osoba s invaliditetom na otvoreno tržište rada.
  5. Za razvoj kvalitetnog i učinkovitog sustava profesionalne rehabilitacije od velikog su značaja stručni radnici koji rade u procesu profesionalne rehabilitacije te se treba omogućiti kontinuirano profesionalno osposobljavanje i usavršavanje istih uz podršku Zavoda za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
  6. U sustavu javne nabave davati prednost zaštitnim i integrativnim radionicama u javnom sektoru.
  7. Nastaviti suradnju sa svim medijima u cilju senzibiliziranja javnosti o pravima i mogućnostima kao i potrebama osoba s invaliditetom, a posebno s onima koji su specijalizirani za navedene teme kao što su emisija „Normalan život“ na HRT-u, kao i „In portal“.
  8. Poticati suradnju i razmjenu iskustava dobre prakse sa institucijama iz zemalja Europske unije i zemalja u okruženju koje se bave  profesionalnom rehabilitacijom i pravima osoba s invaliditetom.

 

 

Podijelite ovu objavu s drugima: