Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility”

Hrvatski savez gluhih u nagluhih u suradnji s Europskom Federacijom nagluhih organizator je Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility” koja se od 4. do 6. travnja održala u Zagrebu.
Drugog dana konferencije iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlaganje je održao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić. Tijekom izlaganja predstavljeni su institucija i rad Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, pregled stanja ostvarivanja prava nagluhih osoba u Hrvatskoj, te međunarodni i nacionalni okvir kojim se uređuju prava osoba s invaliditetom. Između ostalog istaknuto je da se puno toga po pitanju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u svijetu promijenilo donošenjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Iako je opća situacija značajno bolja nego što je to bilo prije desetak godina, činjenica jest da još uvijek nismo u potpunosti ispunili sve obveze i postali društvo jednakih mogućnosti za sve. Tako primjerice iz perspektive nagluhih osoba na to ukazuje i situacija kako u Hrvatskoj pravo na besplatne baterije za slušna pomagala imaju samo djeca do 18. godine života koja su na redovitom školovanju. Sve ostale osobe s oštećenjima sluha trebaju samostalno snositi troškove baterija za soja slušna pomagala.Pravobraniteljica već godinama ukazuje i upozorava na problematičnost ovakvog pristupa, a na tome ćemo nastaviti.

Kao poseban problem osoba s oštećenjima sluha u Hrvatskoj je prepoznata komunikacijska i informacijska pristupačnost. Općenito je poznato da se pod pojmom pristupačnosti najčešće smatra fizička pristupačnost, koja je važna, ali ne i važnija od komunikacijske i informacijske pristupačnosti. Nažalost induktivne petlje, monitori s prikazima informacija u realnom vremenu i druge vrste distribucija informacija u javnim prostorima, na šalterima, kolodvorima, stanicama, prijevoznim sredstvima…vrlo su rijetki.

Tijekom konferencije predstavljenasu različita asistivnatehnološka rješenja od kojih je posebno pažnju privukla induktivna petlja koja svojim svjetlosnim indikatorom vidljivim svima u prostoru,u realnom vremenu, upozorava kada se tijekom izlaganja govori prebrzo ili preglasno. Primjer iz Finske pokazao je kako se prije instaliranja induktivne petlje u nekom prostoru rade detaljna i stručna mjerenja kako bi se odabrala odgovarajuća vrste petlje i postavile najoptimalnije radne postavke.

Prilagodba