Konferencija „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“

Konferencija „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“

7. ožujka 2019.Kategorije: Novosti

Konferencija „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćamaorganizirao je konferenciju pod nazivom „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“ koja se održala 7. ožujka 2019. u Domu invalida Domovinskog rata u Zagrebu. Na njoj su se okupili predstavnici Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama iz cijele Hrvatske i stručnjaci kako bi podignuli svijest javnosti i poslodavaca o važnosti zapošljavanja te skupine osoba s invaliditetom.
Organizatoru su između ostalog istaknuli kako je cilj da kroz program prikažu stanje u zapošljavanju osoba s intelektualnim teškoćama, zakonodavni okvir, izazovi u zapošljavanju, stanje na otvorenom tržištu, alternativne oblike radnih aktivnosti u suradnji s poslodavcima, udrugama članicama Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama i ostalim udrugama iz Hrvatske te susjednih zemalja koje se bave problematikom zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama. Nakon konferencije planirano je donošenje zaključaka radi daljnjeg djelovanja na ovom području.Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama se odvija otežano i rijetko se takve osobe zapošljavaju na dugotrajnije vrijeme. Problem je oštećenje ali isto tako i niski stupanj obrazovanja. Zbog navedenog takve osobe rade na niskokvalificiranim radnim mjestima koja su i manje plaćena. Veliki ulog ovdje imaju udruge.
Savez OSIT okuplja 32 udruge s područja Hrvatske koje se bave pružanjem usluga iz socijalne skrbi, ali i zapošljavanjem i različitim oblicima radnog aktiviranja osoba s intelektualnim poteškoćama.
Predavači na konferenciji bili su stručnjaci koji se bave zapošljavanjem osoba s invaliditetom kroz različita područja djelovanja te su prezentirali vrste podrške, usluge i zakonodavni okvir zapošljavanja osoba s intelektualnim teškoćama. Iz Ureda pravobraniteljice konferenciji su prisustvovale zamjenica Mira Pekeč-Knežević koja je održala izlaganje na temu ˝Izazovi i mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom ˝ i savjetnica Natalija Krajnović.

Podijelite ovu objavu s drugima: