Konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim predprijavama za ugradnju dizala

11. veljače 2019.Kategorije: Novosti

U Zagrebu je 11. veljače u „Kući Europe“ održana konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim predprijavama građana za ugradnju dizala u višeetažne stambene građevine. Konferenciju su zajedno organizirali Koordinacijski odbor društava i udruga Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija Zagreb i Hrvatska gospodarska komora.

Tijekom konferencije za medije zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan istaknula je kako Europska komisija do sada zbog slabog povlačenja sredstva iz europskih fondova nije dozvolila Hrvatskoj izmjene Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., ali da se tijekom veljače očekuje nova ocjena za 2018. godinu. Ukoliko smo se popravili, postoji mogućnost da se naprave izmjene postojećeg operativnog programa kojima se može omogućiti aktivnost kroz koju bi se sufinancirala ugradnje dizala u višeetažne građevine. Istaknuto je kako ovaj projekt zapravo ovisi o tome hoće li Europska komisija odobriti rebalans 10,7 milijardi eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju, jer ukoliko se to ne dogodi, Hrvatska će morati čekati sljedeće financijsko razdoblje koje počinje 2021. godine.

Gospodin Želimir Manenica, predsjednik Koordinacijskog odbora, izvijestio je kako je trenutno prikupljanje podataka neobvezujuće i predstavlja predprijave kako bi se utvrdilo koliki je uopće interes za ovakav projekt. Prikupljeni i obrađeni podaci ukazuju da se radi o ogromnom interesu budući da je slijedom 16.800 poslanih predprijava do sada njih 8.046 popunjeno, potpisano i vraćeno poštom. Ako se tome pridoda još 3.897 online prijava, interes za sudjelovanje u projektu iskazan je za gotovo 12.000 građevina.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: