Konferencija pravobranitelja za osobe s invaliditetom Europske unije

Konferencija pravobranitelja za osobe s invaliditetom Europske unije

16. studenoga 2018.Kategorije: Novosti

Konferencija pravobranitelja za osobe s invaliditetom Europske unije

U Beču je 15. i 16. studenoga na inicijativu austrijskog pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao dio aktivnosti austrijskog predsjedavanja Vijećem Europske unije održana prva konferencija pravobranitelja za osobe s invaliditetom država članica Europske unije. Tema konferencije bila je “Zapošljavanje osoba s invaliditetom”. Na konferenciji je sudjelovao i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.
S vrlo visokom stopom nezaposlenosti osoba s invaliditetom u Europskoj uniji, osobito među mladima, osobe s invaliditetom suočavaju se s mnoštvom prepreka na svom putu do tržišta rada. To danas otvara pitanja postojanja posebnih izazova koji se odnose na provedbu obveza propisanih Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, kao i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu općenito.

Konferenciju je otvorila Beate Hartinger-Klein, ministrica socijalnog sustava Republike Austrije, koja pristup, pristupačnost i uključenost smatra najvažnijim čimbenicima za osiguravanjem radnih mjesta osobama s invaliditetom. Važnim je također istaknula i postojanje i djelovanje pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao institucije koja brine o suštinskom ostvarivanju prava svojih građana. Gospođa Hartinger-Klein obrazovanje smatra važnim za sve, ali još važnijim za osobe s invaliditetom.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Republike Austrije Hansjoerg Hofer u uvodnom obraćanju rekao je kako odjel za osobe s invaliditetom u Austriji postoji od 2006. godine s glavnim zadatkom pomaganja svim osobama koje se susreću s diskriminacijom. Danas su osobe diskriminirane na različite načine u različitim područjima i to je sve razlog zašto je važno djelovati inkluzijom na suzbijanju svih oblika i vrsti diskriminacije.

Tijekom konferencije predstavljeni su primjeri pozitivne prakse i projekti iz Austrije, Nizozemske, Finske, Latvije, Belgije i Slovačke. Svoje projekte i iskustva u implementaciji projekta predstavili su i predstavnici Europskog foruma osoba s invaliditetom (EDF-a) i Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA), te organizacija Dabei Austria i Chance B.

U zaključcima konferencije pravobranitelji za osobe s invaliditetom Europske unije istaknuli su kako su mogućnosti potpunog sudjelovanja osoba s invaliditetom na tržištu rada u Europskoj uniji, unatoč Direktivi Europske unije o zaštiti od diskriminacije u Europi, u stvarnosti vrlo ograničene. Osobe s invaliditetom prečesto se suočavaju s višestrukom diskriminacijom, te su češće i duže nezaposlene od osoba bez invaliditeta. Osobe s invaliditetom koje trebaju pomoć najčešće ju ne dobivaju, a pristup tržištu rada vrlo se često temelji na nedopuštenoj segregaciji koja ograničava mogućnosti zapošljavanja. U tom kontekstu nedostaju prilike koje omogućavaju osobama s invaliditetom pristup redovnom tržištu rada. Direktive Europske unije i Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom vrlo su važna osnova za osiguravanjem ravnopravnosti osoba s invaliditetom u svim državama članicama i na njima treba inzistirati kao osnovnim alatima za ostvarivanjem prava osoba s invaliditetom i kada se radi o zapošljavanju i radu.

Podijelite ovu objavu s drugima: