Konferencija „Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u Calzedonia Hrvatska“

Konferencija „Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u Calzedonia Hrvatska“

15. svibnja 2019.Kategorije: Novosti

Konferencija „Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u Calzedonia Hrvatska“

U Varaždinu je 15. svibnja 2019. godine održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati znanstvenog projekta „Društveno ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj“, koje je proveo projektni tim Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Naime, Calzedonia je u Hrvatskoj prisutna od 1992. godine, a Grupa Calzedonia Hrvatska je osnovana 1995. godine, te danas zapošljava oko 3.500 radnika među kojima i stotinjak osoba s invaliditetom. Sve zaposlene osobe s invaliditetom se sukladno njihovim sposobnostima postepeno uvodi u proces rada. Posebnost takvog postepenog uvođenja u radne procese provodi se kroz tzv. trening radionicu, u kojoj se radnike sukladno njihovoj vlastitoj dinamici usvajanja znanja i načina rada priprema za rad.

Cilj ovog znanstvenog istraživanja tijekom kojeg su bile korištene kvalitativne i kvantitativne metode bilo je utvrditi sve društveno-ekonomske utjecaje i značaj zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj za osobe s invaliditetom, njihove obitelji, poslodavca, kolege na poslu bez invaliditeta, kao i lokalnu zajednicu. Svi oni su kroz fokus grupe bili i izravni sudionici istraživanja. Rezultati istraživanja pokazali su kako je uspješno zapošljavanje socijalno osjetljivih skupina moguće i kako je u primjeru Grupe Calzedonia u Hrvatskoj već puno toga učinjeno što ujedno dokazuje kako i marginalizirane skupine mogu biti jednako vrijedni članovi društva. Predstavnici poslodavaca u istraživanju su navodili kako su zaposlenici s invaliditetom odani, produktivni, precizni, konkurentni i ekonomski isplativi radnici. Sami radnici s invaliditetom ukazali su da je rad važan zbog njihovog financijskog osamostaljivanja, osjećaja sigurnosti i korisnosti, njihovog socijalnog uključivanja i da značajno utječe na kvalitetu življenja.

Tijekom konferencije predstavljena su razmatranja na koja su ukazali sudionici istraživanja da je potrebno bolje provoditi testiranja i profesionalno usmjeravanje, ustrojiti posebnu službu koja će pratiti zaposlene osobe s invaliditetom, više i bolje koristiti dostupna sredstava iz fondova Europske unije, te je zaključno predloženo formiranje mobilnih timova koje bi činili predstavnici nadležnih državnih institucija za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ne sa zadaćom obavljanja kontrola, nego praćenja i poboljšanja uvjeta i načina obavljanja rada zaposlenika s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave