Javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa

Dana 15. listopada, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, u zgradi Saveza (u prostoru Tiflološkog muzeja) u Zagrebu održana je javna tribina kojom je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa. Tijekom javne tribine, nakon pozdravnih govora predsjednika Saveza Vojina Perića i izvršne direktorice Andreje Veljače te predstavnice Grada Zagreba Marije Mustač,održane su informativne i konstruktivne rasprave unutar dva tematska panela: Brailleevo pismo – osnova pismenosti slijepih i Udruge slijepih i položaj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na javnoj tribini sudjelovali su zamjenica pravobraniteljiceMira Pekeč-Knežević i savjetnik Mario Burek.
U raspravi su sudjelovali prisutni predstavnici raznih institucija i predstavnici udruga osoba slijepih osoba. Prisutni su se usuglasili oko iznimne važnosti učenja Brailleovog pisma kao temelja i osnove pismenosti slijepih osoba, te znanje kojega omogućuje uspješno obrazovanje i usavršavanje u svim područjima života. Ukazano je na potrebu za omogućavanjem pristupa informacijama slijepim osobamana svim razinama, potrebu za većim brojem udžbenika na Brailleovom pismu, a posebno je naglašen problem financiranja udruga slijepih kao udruga koje svojim aktivnostima doprinose kvalitetnijem uključivanju svojih članova u svakodnevni život, te kao takve zaslužuju i trebaju puno veća sredstva iz javnih izvora od onih trenutno dostupnih.Saborska zastupnica Ljubica Lukačić okupljene je upoznala sa zakonodavnim aktivnostima koje se provode vezano za prava osoba s invaliditetom, te je pozvala sve zainteresirane da se uključe u iste i iznesu svoje prijedloge radi donošenja što kvalitetnijih propisa. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević u svom izlaganju posebno je naglasila važnost uključivanja u rad i zapošljavanja osoba s invaliditetom, te je istaknula pozitivna iskustva i primjere iz prakse u kojima su poslodavci izražavali iznimno zadovoljstvo vrijednostima kojima su osobe s invaliditetom obogatile njihove tvrtke i radnu okolinu.
Program tribine bio je obogaćen i umjetničkim sadržajem, a svi sudionici su također imali mogućnost upoznati se s inovativnom tehnologijom pripreme i tiskanja brajičinih i taktilnih izdanja.

Prilagodba