Izložba „Tišina na sedmercu“

Izložba „Tišina na sedmercu“

1. ožujka 2022.Kategorije: Novosti

Izložba „Tišina na sedmercu“

Hrvatski športski muzej organizirao je povodom 30 godišnjice osnivanja Hrvatskog sportskog saveza gluhih izložbu „Tišina na sedmercu“ koja prezentira uspjehe hrvatske rukometne reprezentacije gluhih. Otvorenju izložbe na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 28. veljače 2022. godine prisustvovao je i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Autorica izložbe Martina Vargek, kustosica Hrvatskog športskog muzeja, prilikom otvorenja svoje prve samostalno izložbe istaknula je kako je postav izložbe nastao u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskim sportskim savezom gluhih, te je za posjet prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Izloženo je ukupno 11 panoa, a uz svaki pano nalazit se QR kod pomoću kojeg slijepa i slabovidna osoba može odabrati temu koja ju zanima. Uz izložbu je tiskan i katalog na Brailleovom pismu.

U dvije cjeline tematski na izložbi su prezentirana 42 izloška (tekstila, fotografije, arhivskog gradiva, pokala i medalja) u originalu i presnimkama. Predmeti koji se odnose na povijest hazene i rukometa u Hrvatskoj dio su Zbirke medalja i značaka, Zbirke fotografija i Zbirke arhivskog gradiva Hrvatskog športskog muzeja, dok su predmeti koji se odnose na drugu cjelinu posuđeni od Hrvatskog sportskog saveza gluhih, ali i samih igrača i trenera hrvatske rukometne reprezentacije gluhih. Izložba se u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu može pogledati do 28. ožujka nakon čega će putovati i biti predstavljena javnosti u Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu.

Sveukupno je do danas rukometna reprezentacija gluhih Hrvatske osvojili sedam medalja na europskim rukometnim prvenstvima gluhih, dvije medalje na svjetskim rukometnim prvenstvima gluhih i čak 12 medalja na olimpijskim igrama gluhih. Hrvatska rukometna reprezentacija gluhih i ostali gluhi sportaši nastupati će ove godine na Olimpijadi za gluhe koja se u svibnju održava u Brazilu, te im ovim i putem želimo puno sreće i novih sportskih uspjeha.

Podijelite ovu objavu s drugima: