Godišnja konferencija o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini

Godišnja konferencija o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini

26. ožujka 2019.Kategorije: Novosti

Godišnja konferencija o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini

U Novinarskom domu u Zagrebu, 26. ožujka 2019. godine u organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb, održana je Godišnja konferenciju o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini. U dvjema panel raspravama raspravljalo se o stanju ljudskih prava te najvećim problemima i izazovima koji su obilježili 2018. godinu u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Rasprava prvog dijela Konferencije odnosila se na sadržaj godišnjeg izvještaja „Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2018. godini“ kojim je predstavljen pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koja su tijekom 2018. godine negativno utjecala na zaštitu i promociju ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. Između ostalog izvještaj je obuhvatio i prava osoba s invaliditetom (str. 68 do 73, od točke 249. do 273.) koja se odnose na infrastrukturne prepreke i pristup uslugama, prava osoba sa senzornim oštećenjima, prava osoba s autizmom i prava osoba s intelektualnim teškoćama. O situaciji u području socioekonomskih prava, pravosuđu, pravima izbjeglica i tražitelja azila, medijskim slobodama te seksualnim i reproduktivnim pravima, govorili su Ana Vračar (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju), Luka Mitrović (Hrvatsko novinarsko društvo), Sara Kekuš (Centar za mirovne studije), Tea Dabić (Kuća ljudskih prava Zagreb) i Sanja Cesar (CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje).

U drugom dijelu Konferencije raspravljalo se o ljudskim pravima i vladavini prava u Europskoj uniji. O negativnim posljedicama populističkih i neliberalnih politika na vladavinu prava i ljudska prava u Europskoj uniji govorili su David Vig (Amnesty International Hungary), Malgorzata Szuleka (Helsinki Foundation for Human Rights, Poljska), te Jose Antonio Moreno Diaz i Marina Škrabalo, članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora.

Cjelokupni izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2018. godinu možete pročitati na: http://www.kucaljudskihprava.hr/wp-content/uploads/2019/03/Ljudska-prava-u-Hrvatskoj-2018.pdf

Podijelite ovu objavu s drugima: