Equinet organizirao edukaciju Područja životnih uvjeta: pristupačnost, infrastruktura i stanovanje

Equinet organizirao edukaciju Područja životnih uvjeta: pristupačnost, infrastruktura i stanovanje

27. veljače 2024.Kategorije: Novosti

Europska mreža tijela za jednakost (Equinet) organizirala je edukaciju na temu – Područja životnih uvjeta: pristupačnost, infrastruktura i stanovanje. Jednodnevna edukacija za djelatnike i predstavnike europskih tijela za jednakost održana je putem online platforme ZOOM dana 27. veljače 2023. godine te su na istoj sudjelovali savjetnici pravobranitelja za osobe s invaliditetom Branka Meić Sale, Tatjana Kukec i Mario Burek.

Pristupačnost i inkluzija starijih osoba i osoba s invaliditetom postaju jedno od najvažnijih globalnih pitanja koje će u narednim godinama dobivati sve više na značaju. Naime, do 2050. godine očekuje se da će oko 6,25 milijardi ljudi, od kojih su 15% osobe s invaliditetom, živjeti u urbanim središtima. Također, globalna populacija također ubrzano stari, a broj ljudi starijih od 60 godina premašit će milijardu osoba u sljedećem desetljeću. Značajan i sve veći broj starijih stanovnika u gradovima – više od 500 milijuna. Uz navedeno, istraživanja pokazuju da za starije osobe i osobe s invaliditetom gradovi predstavljaju fizičke, socijalne i ekonomske prepreke koje im onemogućuju ostvarivanje prava na dostojanstven život i uživanje jednakog pristupa prijevozu, stanovanju i urbanoj infrastrukturi.

U tu svrhu, ova edukacija imala je za cilj iz više aspekata istražiti ulogu koju tijela za jednakost mogu preuzeti u omogućavanju pristupačnosti, odgovarajuće infrastrukture i stanovanja osobama i osobama s invaliditetom.  Naime, arhitektonske barijere mogu ozbiljno utjecati na svakodnevni život starijih osoba i osoba s invaliditetom obzirom da ih iste onemogućuju u izlasku iz kuće, pristupu javnim zgradama, trgovinama i drugim prostorima zbog nedostatka elemenata pristupačnosti (npr. dizala ili pristupačnih pločnika/prilaza).  Uz fizičke aspekte pristupačnosti (pristupačne ulice, prijevoz i zgrade), države bi također trebale uzeti u obzir cjenovnu dostupnost i dostupnost informacija obzirom da nedostatak pristupačnog prijevoza i okruženja može dovesti do diskriminacije i socijalne isključenosti starijih osoba i osoba s invaliditetom.

Sudionici su upoznati s međunarodnim normativnim okvirom koji uređuju područja pristupačnosti, mobilnosti i inkluzije. Zaključak je da samo postojanje normativnog okvira ne jamči pristupačno i inkluzivno okruženje kao i da samo zajedničkim djelovanjem svih relevantnih dionika možemo postići isto. Jednako tako istaknuti su brojni primjeri dobre prakse na osiguranju pristupačnosti, mobilnosti i inkluziji u život zajednice starijih osoba i osoba s invaliditetom koji mogu biti primjer ostalima u postizanju inkluzivnog okruženja.

Uz savjetnike pravobranitelja, na navedenoj edukaciji sudjelovalo je 42 stručnjaka nacionalnih tijela za ravnopravnost iz područja pristupačnosti, članovi Klastera za dob i invaliditet kao i relevantne organizacije civilnog društva i kreatori politika na europskoj i nacionalnoj razini.

Podijelite ovu objavu s drugima: