Edukacija Nezavisnog mehanizma za promociju, zaštitu i praćenje primjene Konvencije o pravimo osoba s invaliditetom u Crnoj Gori

Edukacija Nezavisnog mehanizma za promociju, zaštitu i praćenje primjene Konvencije o pravimo osoba s invaliditetom u Crnoj Gori

18. srpnja 2023.Kategorije: Novosti

U Bijelom Polju u Crnoj Gori, 29. i 30. lipnja 2023. godine, u organizaciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore održana je edukacija za članice i članove budućeg Nezavisnog nadzornog mehanizma za promociju, zaštitu i praćenje primjene Konvencije o pravimo osoba s invaliditetom u Crnoj Gori. Naime, institucija Zaštitnika uspostavila je ove 2023. godine potpuno novi, nezavisni mehanizam za praćenje i promociju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, kojeg čine izabrani predstavnici deset nevladinih organizacija i predstavnici institucije Zaštitnika. Cjelokupna edukacija održana je s ciljem jačanja kapaciteta, proširenja znanja i stjecanje dodatnih iskustava članova o samoj Konvenciji UN-a o pravima osoba s invaliditetom, kao i modelima i instrumentima praćenja primjene Konvencije.

Edukaciju su vodili i zajedno proveli Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom (Republika Hrvatska), Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Miroslava – Mima Ivanović, izvršna direktorica Inicijative mladih s invaliditetom Boke (I MI Boke). Tijekom dvodnevne edukacije dvadesetak sudionica i sudionika razmatralo je teme o važnosti praćenja ostvarivanja prava (i interesa) osoba s invaliditetom; iskustvima Republike Hrvatske u implementaciji Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i praćenju njezine provedbe; prepoznavanju invaliditeta kao pravnog i društvenog fenomena; diskriminaciji osoba s invaliditetom  u društvu (međunarodno i nacionalno pravo i praksa).

Nezavisni mehanizma za promociju, zaštitu i praćenje primjene Konvencije o pravimo osoba s invaliditetom u Crnoj Gori uspostavljen je u okviru projekta Podrške nezavisnom monitoringu UNCRPD-a, koji institucija Zaštitnika realizira uz tehničku podršku Ujedinjenih naroda (UN) u Crnoj Gori. Projekt predstavlja dio dvogodišnje inicijative unapređenje inkluzije djece s teškoćama u razvoju i odraslih s invaliditetom u Crnoj Gori, a financiran je kroz partnerstvo Ujedinjenih naroda za prava osoba sa invaliditetom kroz zajedničku realizaciju s UNICEF-om, Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih naroda u Crnoj Gori.

Sudionici su edukaciju ocijenili odličnom prilikom za stjecanje novih znanja, izmjenu iskustva i početak nekih novih suradnji u cilju zaštite i ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: