Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama

Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama

9. travnja 2019.Kategorije: Novosti

Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama

Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama u organizaciji Ženske udruge „IZVOR“ i Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održana je 08. i 09. travnja 2019. godineu Osijeku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na edukaciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Ženska udruga „IZVOR“ kao nositelj projekta te Grad Osijek i Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije kao partneri provode projekt POKRENI – financiran u okviru poziva ESF OP ULJP 2014.-2020. „Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“. U sklopu provedbe projekta održana je edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama.
Tijekom dvodnevne edukacije održane su četiri tematske radionice za rad s gluhoslijepim osobama kao i onima s drugim senzornim oštećenjima.
Edukacije su vodile stručnjakinje s dugogodišnjim iskustvom, Sanja Tarczay – voditeljica vježbi na kolegiju ”Gluhosljepoća” na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predavačica kolegija ”Znakovni jezik” na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu te Sara Frey – koordinatorica i voditeljica radionica za odrasle na temu gluhosljepoće i pristupa gluhoslijepim osobama u Savezu gluhoslijepih osoba Dodir iz Zagreba. Kroz provedene radionice polaznici su stekli osnovna znanja o gluhosljepoći, upoznali se sa teškoćama i preprekama s kojima se suočavaju osobe s gluhosljepoćom, a prošli su i obuku iz osnova znakovnog jezika te bontona u svakodnevnoj komunikaciji s osobama s invaliditetom. Cilj edukacije bio je poboljšati prenosive socijalne vještine i osigurati razumijevanje znakovnog jezika, što će za rezultat imati olakšanje samostalnog rješavanja svakodnevnih životnih pitanja osobama s navedenim oštećenjima. Na edukaciji su sudjelovali zaposleni u javnim ustanovama, institucijama, organizacijama civilnog društva, drugim pravim subjektima, kao i oni koji se obrazuju za zanimanja gdje su takve vještine poželjne i potrebne.
Savjetnik pravobraniteljice održao je izlaganje kojim je prisutne upoznaosa djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku. U svom izlaganju ukazao je na prepreke i probleme s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu te prisutnima iznio prijedloge za provođenje aktivnosti kojima svatko u svom području djelovanja može doprinijeti uklanjanju tih prepreka.

Podijelite ovu objavu s drugima: