Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora i proglašenje najuspješnijih u 2018. godini

Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora i proglašenje najuspješnijih u 2018. godini

31. siječnja 2019.Kategorije: Novosti

Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora i proglašenje najuspješnijih u 2018. godini

U Zagrebu je 31. siječnja svečano obilježen Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i održano je 22. proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom. Cjelokupni događaj je u izravnom prijenosu prenosila Hrvatska radiotelevizija.

Tijekom 2018. godine Hrvatski paraolimpijci su nastupili na ukupno 112 međunarodnih natjecanja uključujući Europska i Svjetska prvenstva te ostala multisportska natjecanja. Od velikih međunarodnih natjecanja hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su na četiri europska kupa, 15 svjetskih kupova, deset europskih prvenstava, te 12 svjetskih prvenstava. Osvajač brončane medalje u snowboardu na zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu Bruno Bošnjak i brončana sa svjetskog prvenstva u stolnom tenisu Anđela Mužinić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2018. godinu. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2018. godini je Slobodan Glavčić, trener plivača Dine Sinovčića. Nagradu za najuspješniju ekipu ove je godine dobila reprezentacija sportskih ribolovaca u sastavu Ivica Bonino Hasan, Mensur Rošić, Željko Kljaić, Nikola Geček i Zlatko Poparić koja je na svjetskom prvenstvu u Međimurju osvojila zlatnu medalju. Najboljim sportašima u neparaolimpijskim sportovima proglašeni su sportski ribolovac Nikola Geček i kuglačica Ruža Markešić. Najuspješniji mladi sportaši s invaliditetom su judašica Jelena Brešković, skijašica Lucija Smetiško i plivač Luka Plemenčić. Nagradu „Milka Milinković“ u spomen na našu slavnu paraolimpijku kao priznanje za dugogodišnji rad na razvoju sporta osoba s invaliditetom ove godine je dobila Dubravka Ciliga, izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica posebnog priznanja za „izuzetan doprinos medijskoj promociji sporta osoba s invaliditetom“ je novinarka Hrvatskog radija – Radio Split Ivona Jakić.

Sljedeće Paraolimpijske igre održavaju se 2020. u Tokiju, tako da će ova 2018. godina biti u znaku ispunjavanja normi za nastupe i pripreme za ovaj veliki događaj.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetu svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: