Akcijom ”Prošetajmo zajedno” u Osijeku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

Akcijom ”Prošetajmo zajedno” u Osijeku obilježen Međunarodni dan bijelog štapa

16. listopada 2023.Kategorije: Novosti

Povodom 15. listopada – Međunarodnog dana bijelog štapa, u Osijeku je 13. listopada 2023. godine u organizaciji Športske udruge slijepih Svjetlost Osijek provedena tradicionalna akcija „Prošetajmo zajedno“. Akciju je podržao te u svim događanjima i aktivno sudjelovao savjetnik iz Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku Mario Burek.

Akcija „Prošetajmo zajedno“ koja se ove godine provela već 14. put u Osijeku, ponovo je okupila veliki broj građana Osijeka, od članova ŠUS Svjetlost, članova partnerskih udruga, volontera, djece predškolske i školske dobi, srednjoškolaca, studenata, predstavnika lokalnih i regionalnih ustanova i institucija te ostalih zainteresiranih građana.

Tijekom održavanja akcije svi sudionici imali su priliku prošetati užim središtem grada Osijeka sa povezom na očima, uz pomoć bijelog štapa i/ili pratitelja te tako barem na kratko osjetiti s kojim sve preprekama i teškoćama se susreću osobe s oštećenjem vida prilikom kretanja na otvorenom prostoru. Također, kroz druženje i razgovor sa osobama s oštećenjem vida okupljeni su bili u prilici upoznati se s njihovim iskustvima i specifičnostima koje proizlaze iz ove vrste oštećenja te vidjeti i isprobati pomagala koja slijepe osobe koriste u svakodnevnom životu (za obrazovanje, društvene igre, sport i rekreaciju).

U provedbu ovogodišnje akcije aktivnom podrškom uključio se i Dkolektiv – organizacija za društveni razvoj, omogućivši sudionicima slobodno isprobavanje i vožnju tandem-biciklima. Naime, prije same šetnje za sudionike akcije organizirana je vožnja tandem-biciklima koju su predvodili poznati osječki biciklističko-filantropski tandem, Ivica Lenard i IgorToman, koji su poznati osječkoj, ali i široj slavonskoj publici kao neumorni dvojac koji je desetke tisuća kilometara donirao u brojne humanitarne akcije.

Također, sudionicima su predstavljene aktivnosti DKolektiva u koje se svaki pojedinac može uključiti kao volonter te na taj način aktivno doprinijeti stvaranju humanog, otvorenog i uključivog društva u kojemu će svaka osoba imati jednake mogućnosti, neovisno o invaliditetu i teškoćama koje iz njega proizlaze.

Svim provedenim aktivnostima željelo se ukazati na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreću osobe s oštećenjem vida te podići razina svijesti društva o utjecaju tih prepreka na svakodnevicu osoba s invaliditetom. Također, akcija je poslužila i kako bi se educiralo građane i donositelje odluka na svim razinama o tome što svatko u svojoj okolini i svom području djelovanja može učiniti kako bi se te prepreke uklonile i kako bi se osobama s invaliditetom omogućilo ravnopravno sudjelovanje u svim životnim aktivnostima.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave