6. regionalna konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

6. regionalna konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

10. rujna 2022.Kategorije: Novosti

6. regionalna konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je u radu 6. konferencije regionalnih tijela za jednakost Jugoistočne Europe koja je od 5. do 7. rujna 2022. godine održana u Skoplju, glavnom gradu Republike Sjeverne Makedonije, u organizaciji Povjerenstva za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije (KSZD) i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE).

Prvog dana po dolasku sudionika predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski održao je svečani prijem sudionika konferencije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Slovenije i Srbije, kao i velikog broja sudionika iz Sjeverne Makedonije, predstavnika institucija, državnih tijela, organizacije civilnog društva i stručnjaka koji rade u području ljudskih prava i zaštite od diskriminacije. U svom govoru predsjednik Pendarovski istaknuo je kako institucije za ravnopravnost rade na vrlo važnom poslu sprečavanju pojava i zaštiti od posljedica diskriminacije građana prema različiti diskriminacijskim osnovama i na taj način aktivno brinu o ostvarivanju ljudskih prava. Također, sudionicima konferencije su se obratili voditelj misije OSCE-a u Skoplju, veleposlanik Clemens Koja i predsjednik Povjerenstva za sprečavanje i zaštitu od diskriminacije Kire Vasilev.

Prvi radni dan konferencije koja se održavala u Sobranie, Parlamentu Republike Sjeverne Makedonije, otvorio je predsjednik Parlamenta Sjeverne Makedonije Tallat Xhaferi koji je između ostalog rekao: “Vjerujem da su govor i informiranje o diskriminaciji, edukacija, osvješćivanje te ujedno prihvaćanje i poštivanje različitosti ključ istinski humane, demokratske i napredne zajednice, u kojoj se više nitko ne osjeća manje vrijednim.“ Konferencija se bavila pitanjem kako sastojala od više panel rasprava koje su se bavile ulogom tijela za ravnopravnost u sudskim postupcima, pitanjima pokretanja i vođenja strateških parnica te temom prebacivanja tereta dokazivanja.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić u prvom panelu izlagao je temu o ulozi tijela za ravnopravnost u sudskim postupcima u Republici Hrvatskoj i predstavio iskustva institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. „Naša institucije u parničnim antidsikriminacijskim postupcima najčešće sudjeluje kao umješač na strani tužitelja prema prijedlogu parnične stranke, a na osnovi rješenja o prihvaćaju takvog prijedloga za umješavanje od strane nadležnog suda. Na taj način svake godine kao institucija sudjelujemo u više različitih sudskih postupaka kojima se kontinuirano izgrađuje potrebna antidiskriminacijska sudska praksa. Osnova našeg postupanja, odnosno umješavanja u parnične postupke nalazi se u važećem Zakonu o suzbijanju diskriminacije koji u svojoj odredbi članka 12. propisuje kako pojedine poslove suzbijanja diskriminacije obavljaju posebne pravobraniteljske institucije.“

Ova 6. regionalna konferencija omogućila je izuzetno aktivnu izmjenu iskustava i ukazala na brojne sličnosti i zajedničke izazove, pitanja i probleme s kojima se u svom radu svakodnevno susreću tijela za jednakost Jugoistočne Europe.

Podijelite ovu objavu s drugima: