45. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

45. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

19. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Kao nastavak suradnje s Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa i uprave zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je u Kaznionici u Požegi 14. rujna 2023. godine polaznicima 45. temeljnog tečaja za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav i probaciju predavanje na temu „Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu“. Ovaj 45. temeljni tečaj provodi se od 4. rujna do 29. prosinca 2023. godine u Kaznionici u Požegi s planiranim praktičnim dijelom od 2. do 12. siječnja 2024. godine u Kaznionici u Lepoglavi. Polaznici su vježbenici iz Kaznionice i zatvora u Požegi, te zatvora u Zagrebu i Puli.

I danas na izdržavanju zatvorskih kazni imamo i osobe s različitim vrstama invaliditeta. Njihov broj u zatvorima i kaznionicama u Republici Hrvatskoj nije velik, ali su uvijek prisutni. Unutar zatvorskog sustava osobe s invaliditetom se danas ne odvaja od opće zatvorske populacije nego ih se pokušava što je moguće više integrirati u sve aktivnosti, a što je i u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Tijekom trosatnog izlaganja zamjenik pravobraniteljice predstavio je rad i nadležnosti pravobraniteljskih institucija u Republici Hrvatskoj, posebno rad Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a polaznici su upoznati s pojmovima vezanim za diskriminaciju, te međunarodnim i nacionalnim pravnim okvirom ostvarivanja prava osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: