20. Susret osoba s invaliditetom „Križevci 2023“

20. Susret osoba s invaliditetom „Križevci 2023“

11. rujna 2023.Kategorije: Novosti

U organizaciji Udruge osoba s invaliditetom Križevci – UIK i pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca, 7. rujna 2023. godine, na blagdan sv. Marka Križevčanina, održan je 20. Susret osoba s invaliditetom „Križevci 2023“.  

Cilj ovog tradicionalnog druženja u Križevcima je bilo skrenuti pozornost javnosti, tijelima javne vlasti, poslodavcima, kao i svim stručnim osobama, na potrebu podizanja razine svijesti, izmjene negativne slike o osobama s invaliditetom i na obveze poštivanja njihovog dostojanstva i ljudskih prava. Okupilo se oko 200 osoba s invaliditetom iz 19 udruga osoba s invaliditetom iz 18 gradova, 16 županija i Grada Zagreba. Susret je imao i svoj duhovni sadržaj, kako bi se u liku i duhu sv. Marka Križevčanina ostvarila utjeha, nada i nova snaga te osvježila duša i srce, kako je na početku susreta rekao Petar Gatarić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci. Naime, na središnjem gradskom trgu održano je svečano misno slavlje koje je predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

Susretu su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, državni tajnik Ministarstva obrane i počasni član Udruge Branko Hrg,

Pročelnik gradskog upravnog odjela Grada Križevaca, Sandro Novosel, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sveti Ivan Žabno Blanka Drožđek Ivezić, Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada i Leke Sokolaj, izvršni direktor tog Saveza, predstavnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti Ivana Hrastar, te Nataša Pukec Knok, v.d. voditeljice Područne službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad sa suradnicom Petrom Poljak. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom susretu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

U svom pozdravnom govoru zamjenik pravobraniteljice istaknuo je: – Imao sam priliku dolaziti na ove susrete i moram reći da su nam nedostajali u vrijeme pandemije kada ih nije bilo. Ovi Susreti nisu samo prigoda da pričamo samo o službenim stvarima i da iznosimo probleme osoba s invaliditetom, nego i da se vidimo i susretnemo. Uvijek je važno imati podršku, a vidim da je ovdje imate i od županije, grada i drugih institucija koje se bave pitanjima i problemima koji su važne za osobe s invaliditetom. Nažalost, i danas moramo ukazivati na probleme pristupačnosti, skupih lijekova, nekvalitetnih ortopedskih pomagala i nedostupnosti usluga koje trebaju biti dostupne svima.

Podijelite ovu objavu s drugima: