20. Festival jednakih mogućnosti (F=M)

20. Festival jednakih mogućnosti (F=M)

7. lipnja 2022.Kategorije: Novosti

20. Festival jednakih mogućnosti (F=M)

U Zagrebu je 7. lipnja 2022. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida otvoren jubilarni 20. Festival jednakih mogućnosti (F=M). Ovaj festival je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, s drugim umjetnicima. Održava se na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se u njihova djela kojima, poput drugih umjetnika, postižu visoku umjetničku vrijednost i vrlo često zadivljuju publiku.

Na otvorenju festivala s pozornice na glavnom zagrebačkom trgu nazočnima su se obratili Viktorija Lisec, predsjednica Društva tjelesnih invalida, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Ivica Poljičak državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a festival je prigodnim riječima otvorio Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Prilikom svečanosti otvorenja posebno priznanje je dodijeljeno obitelji nedavno preminulog gospodina Milana Ožegovića, dugogodišnjeg predsjednika Društva tjelesnih invalida, inicijatora ovog festivala i aktivista za prava osoba s invaliditetom čiji nam pozitivizam neizmjerno nedostaje.

Festival se sastoji od glazbeno-scenskog, likovnog, filmskog, edukacijsko-rekreacijskog i sportskog programa. Glazbeno-scenski program je sastavljen od dramskih, plesnih i glazbenih točaka koje naizmjenično izvode osobe s invalidnošću i popularni estradni umjetnici. Likovni program se sastoji od urbane skupne izložbe likovnih radova na kojoj izlaže šezdeset autora različitih umjetničkih izričaja, povezanih tjelesnim oštećenjem kao zajedničkim obilježjem. Promatrači izložbe uspostavljaju komunikaciju s autorima i odnose s umjetninama, koje se predstavljaju bogatstvom stilskih, tematskih, izričajnih, generacijskih i drugih različitosti. U filmskom se programu prikazuju dokumentarni filmovi s tematikom života i rada osoba s invaliditetom. Edukacijsko-rekreacijski program je sastavljen od igara mobilnosti u kojima javne osobe i građani, u simuliranom oštećenju na improviziranom poligonu, stječu iskustva kretanja pomoću invalidskih kolica i orijentacije u prostoru pomoću bijelog štapa. Sportski program se sastoji od turnirskih natjecanja u sjedećoj odbojci, te boćanja, tenisa i ulične košarke u invalidskim kolicima. Tijekom cjelodnevnih programa koji se održavaju svakog festivalskog dana u vremenu od 10,00 do 21,45 nastupiti će preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih gotovo 600 osoba s invaliditetom.

Ovogodišnji 20. Festival jednakih mogućnosti održava se od 7. do 9. lipnja u Zagrebu na prostoru Trga bana Josipa Jelačića, a cjelokupni program festivala možete pronaći na poveznici:
https://fm.dti.hr/2022/objavljen-program-20-fm-a/

Podijelite ovu objavu s drugima: