10. Festival prava djece

10. Festival prava djece

9. listopada 2018.Kategorije: Novosti

10. Festival prava djece

Dana 09. listopada 2018. godine u suradnji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ureda pravobranitelja za djecu, Hrvatskog filmskog saveza i Kina Cinestar, svečano je otvoren 10. Festival prava djece.
Više možete pogledati na https://www.festivalpravadjece.com/

Na press konferenciji, koja je održana uoči početka Festivala, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević naglasila je sljedeće:
„Ne zaboravljajući djecu s teškoćama, Festival prava djeteta sa svojim snažnim porukama trajni su podsjetnik koliko su naši životi povezivi, isprepleteni, podudarni unatoč svim raznolikostima. Spoznaja da je invaliditet samo jedna od ljudskih različitosti koja može oblikovati djetinjstvo nešto drugačijim, ponekad bolnim – ne smije umanjiti prava djece s teškoćama na uključenost, na sudjelovanje s drugom djecom, na razvoj vlastitih sposobnosti, na pripadanje malim dječjim zajednicama i priliku za zajednički rast. Kad govorimo o inkluzivnosti, ona nije ništa drugo nego potpuna otvorenost prema djetetu s teškoćama, to je svako naše nastojanje da razumijemo načine na koje djeca s teškoćama doživljavaju svijet i kako uče životne vještine, to je ono prirodno prihvaćanje, to su sve one izgovorene i neizgovorene poruke kada „vidimo“ dijete, a ne njegovu teškoću, to su pogledi u kojima se prepoznaje da nam je stalo i da iskreno živimo inkluzivnost u svakodnevnim životnim situacijama. Razumijevanje dječjeg doživljavanja i mogućnost uživljavanja u njihove osjećaje i maštu je preduvjet nedjeljivosti dječjih prava i ostvarivosti za svu djecu.

Da bismo mogli doprijeti do onoga što zovemo nadarenošću ili talentom kod djeteta koje ne vidi ili ne čuje – ne trebamo imati neke nadnaravne sposobnost,nego biti spremni promišljati nešto drugačije pristupe, naučiti neke tehnike da bi mu bilo dostupno sve što se dešava u okolnom svijetu.Pravo je svakog djeteta pa tako i djeteta s teškoćama u razvoju na iskustveni doživljaj.

Propuštene prilike za uključivanjem djeteta s teškoćama u dječjoj dobi, nije moguće nadomjestiti u odrasloj dobi. Naša odgovornost za pravo djece s teškoćama da budu uključena i ravnopravna mora seogledati u sasvim konkretnim aktivnostima, odlukama i planovima, mora biti stvarna.

Na kraju, ovaj Festival ima tu magičnu moć vremeplova koji nas vraća u djetinjstvo uvijek kada želimo iskreniji i jasniji pogled, kada trebamo sigurnost, kada tragamo za unutarnjim skladom i osobnim kreativnim izrazom.“.

Podijelite ovu objavu s drugima: