Završna konferencija projekta Prsten potpore V

Završna konferencija projekta Prsten potpore V

13. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

Zagrebačka županija je organizirala 13. lipnja 2023. godine u prostorima Zagrebačkog inovacijskog centra u Zagrebu završnu konferenciju projekta „Prsten potpore V“. Riječ je o projektu koji se provodi već pet godina zaredom, a cilj kojeg je osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika radi povećanja socijalne uključenosti i inkluzije učenika s teškoćama u razvoju u redoviti odgojno-obrazovni sustav. U okviru projekta osiguravaju se pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici u 39 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija. Projektom je zaposleno 225 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednika za 222 učenika.

Nakon uvodnog obraćanja pročelnika Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije Tomislava Radanovića, voditeljica Projekta, Ivančica Prugovečki, savjetnica u Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, upoznala je prisutne s aktivnostima Projekta te istaknula problem s kojim se susreću posljednjih godina: nemogućnost angažiranja dovoljnog broja osoba koje rade kao pomoćnici u nastavi. Istaknula je da se u prvom projektu kojeg su provodili 2015. godine na jedno mjesto pomoćnika u nastavi na natječaj javilo 10 osoba, a na početku ovog petog projekta, na početku školske godine 2022./2023. na natječaj za 192 pomoćnika u nastavi nisu uspjeli angažirati 46 pomoćnika u nastavi. Navedeno utječe na kvalitetno uključivanje i osiguravanje prava na obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju te je naglasila da je potrebno žurno riješiti radno-pravni status pomoćnika u nastavi i povećati njihove plaće kako bi učenicima s teškoćama u razvoju bila osigurana potrebna i kvalitetna potpora.

Darko Kobetić, ravnatelj Centra znanja Profectus govorio je potom o značaju međuresorne suradnje u osiguravanju svih potrebnih usluga i potpora djeci s teškoćama u razvoju te preventivnog djelovanja od njihovog rođenja. U tu svrhu istaknuo je da bi bilo potrebno da lokalne zajednice osnivaju centre za inkluzivne zajednice koji će obuhvaćati potrebne stručnjake koji će pružati potporu i odgojno-obrazovnim ustanovama.

Završnoj konferenciji je iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac.

Podijelite ovu objavu s drugima: