Završna konferencija projekta DeafMedia

Završna konferencija projekta DeafMedia

21. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

Završna konferencija projekta DeafMedia

U kući Europe u Zagrebu, 21. studenog 2022. godine, simbolično upravo na Svjetski dan televizije, Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) organizirao je završnu konferenciju Erasmus+ projekta DeafMedia – Mediji, pouzdane informacije i Gluhi u Europi 2020. (eng. Media, Realiable information and Deaf People in Europe 2020). Radi se o projektu kojim je za cilj postavljeno promicanje pristupačnih informacija na znakovnim jezicima i edukacija gluhih prevoditelja kao profesionalnih medijskih provoditelja, posebno kod znakovanja medijskih sadržaja za vijesti uživo u televizijskom programu.

Nositelj projekta je State Confederation of Deaf People (CNSE) iz Španjolske, a partneri na projektu su Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN), Lithuanian Association of the Deaf (LKD) iz Litve i tvrtka Red Bee Media (RBM) iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije. Inače, program Erasmus+ čijim je sredstvima financiran ovaj projekt, noviji je program Europske unije kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Program za razdoblje od 2021. do 2027. izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu.

Aktivnostima projekta promiče se potreba osoba s oštećenjima sluha za prostorom, komunikacijom i pristupom informacijama u stvarnom vremenu na njima prirodnom znakovnom jeziku. Projektom je predstavljena i ideja potrebe da gluhe osobe budu same realizatori prevođenja sadržaja uživo za gluhe osobe, čime bi se ujedno otvorio novi prostor za njihova zapošljavanja kao i prostor za osobni razvoj. Prevođenje na znakovni jezik uobičajeno rade čujuće osobe kao prevoditelji znakovnog jezika koji čuju i uživo tumače informacije. Ovim projektom želi se to promijeniti na način da se omogući i gluhim osobama da uživo prevode različite medijske sadržaje gluhim osobama, kao što se to na primjer već danas radi u britanskim programima kod vijesti koje se emitiraju uživo.

Na konferenciji su predstavljene provedene projektne aktivnosti, online radionice, studijske posjete, ali i radionica uživo koja je realizirana u studijima u Londonu, gdje su sudionici iz Hrvatske, Litve i Španjolske praktično radili na prilagođavanju medijskih priloga i njihovoj realizaciji prilagođenoj za gluhe osobe. Zaključak je da gluhe osobe mogu zajedno s čujućim biti još kvalitetniji tim za realizaciju medijskih sadržaja prilagođenih gluhim osobama.

Na završnoj konferenciji u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić

Podijelite ovu objavu s drugima: