Završna konferencija Erasmus+ projekta “Kreni na zeleno…”

Završna konferencija Erasmus+ projekta “Kreni na zeleno…”

19. prosinca 2023.Kategorije: Novosti

Dana 15. prosinca 2023. godine održana je online završna konferencija Erasmus+ projekta “Kreni na zeleno…”. Preko sedamdeset sudionica i sudionika, youth workera, osoba s invaliditetom i predstavnika organizacija i institucija iz Hrvatske i Srbije imalo je prilike čuti predstavljanje svih provedenih projektnih aktivnosti i ostvarenih rezultata o kojima smo redovito izvještavali i putem ove mrežne stranice.

U okviru projekta i s obzirom na veliki utjecaj poslovnog svijeta na okoliš, izrađen je poseban Priručnik za zeleno poslovanje udruga osoba s invaliditetom, osmišljen upravo kako bi pomogao organizacijama civilnog društva da prihvate održive prakse na radnom mjestu. S koncentriranjem na smanjenje ugljičnog otiska, očuvanje resursa i promicanje zdravijeg radnog mjesta ovaj Priručnik nudi vrijedne uvide i djelotvorne korake za transformaciju tradicionalnih ureda u zelene, održive radne prostore. Priručnik je dostupan putem poveznice:

https://www.soih.hr/pdf/knowledge_bases/prirucnik__.pdf .

Isto tako u okviru projekta izrađen je i videospot „Kreni na zeleno…“ s vizualnom porukom kojom se naglašava važnost aktivnog sudjelovanja u brizi za okoliš te poziva sve subjekte da primijene navedene alate u svakodnevnom radu. Videospot, kroz atraktivne vizuale i snažne poruke, ističe važnost ekološki osviještenog poslovanja udruga osoba s invaliditetom. Spot je dostupan putem poveznice:

https://www.youtube.com/watch?v=LEq3gIQolW8&t=1s .

Sve o samom projektu možete pronaći na mrežnoj stranici projekta putem poveznice:

https://www.kreninazeleno.soih.hr/ .

Uz voditeljicu projekta Kristinu Peruničić koja je predstavila aktivnosti i rezultate projekta, na konferenciji su govorili Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, Ivanka Jovanović, izvršna direktorica Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Tea Domin iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih (HSGN) te mladi s invaliditetom iz Hrvatske i Srbije.

U ime Pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao partnera na projektu govorio je zamjenik pravobranitelja Darijo Jurišić. U svom obraćanju istaknuo je kako je tijekom ovog projekta i institucija Pravobranitelja učinila konkretan iskorak k zelenijem poslovanju uz ozelenjivanje svojih radnih prostora odgovarajućim biljkama, zamjenu kompletne stare neefikasne unutarnje rasvjete te smanjene potrošnje količine uredskog papira. Projekt nam je omogućio i upoznavanje novih kolegica i kolega iz organizacija civilnog društva i institucija Republike Srbije, te osvješćivanje kako zapravo svi možemo dosta toga učiniti kako bi radili na zeleniji i prirodi pristupačniji način.

Erasmus+ projekt „Kreni na zeleno“ bio je financiran u okviru programa Erasmus+, Ključne aktivnosti 2.: Partnerstva za suradnju – Mala partnerstva. Koordinator projekta je bila Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a partneri Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom (POSI). Projekt je za svoje ciljeve postavio poticanje usvajanja zelene agende među udrugama osoba s invaliditetom te izradu videospota i priručnika za zeleno poslovanje udruga osoba s invaliditetom, što je predstavljeno na ovoj završnoj konferenciji. Projekt i službeno završava 31. prosinca 2023. godine.

Podijelite ovu objavu s drugima: