Zagreb Para Swiming Open i Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju

Zagreb Para Swiming Open i Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju

10. srpnja 2022.Kategorije: Novosti

Zagreb Para Swiming Open i Otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju

U Zagrebu su 10. srpnja 2022. godine održani 13. Zagreb Para Swiming Open 2022. i

III. otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju. Natjecanja su zajedno organizirali Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski paraplivački savez, a realizator natjecanja je bio Plivački klub Natator iz Zagreba uz podršku Grada Zagreba.

Ovogodišnje natjecanje ponovno je uvršteno u kalendar Svjetskog paraplivanja (World paraswiming – WPS), kao međunarodno natjecanje za isplivavanje normi za WPS Svjetsko prvenstvo 2023. koje će se održati iduće godine u Manchesteru. Na natjecanju je sudjelovalo oko 130 paraplivača i paraplivačice iz 16 ekipa iz četiri zemlje, Slovenije, Srbije, Slovačke i Hrvatske.

 

Na natjecanju je nastupio niz sjajnih paraplivača među kojima i hrvatska paralimpijka i sudionica svjetskih prvenstava Paula Novina, mlada plivačica Marija Badrov osvajačica medalja na upravo održanim Europskim para igrama mladih te Marija Pinjuh, Lucija Mijolović i Mihovil Ninčević osvajači medalja na INAS Igrama.

 

Paraplivanje je prilagodba plivačkog sporta za sportaše s invaliditetom. Najveće natjecanje na kojem se paraplivači natječu su Ljetne paraolimpijske igre, ali i brojna druga sportska natjecanja koja se održavaju u cijelom svijetu. I muškarci i žene natječu se u para plivanju, plivajući protiv natjecatelja svog spola. Svi plivači se klasificiraju prema vrsti i stupnju svog invaliditeta. Sustav klasifikacije omogućava plivačima da se natječu protiv drugih plivača slične razine sposobnosti. Plivačima s tjelesnim invaliditetom dodjeljuje se kategorija između 1 i 10, pri čemu 1 odgovara najtežoj vrsti invaliditeta.

Svečanoj ceremoniji otvorenja ovih natjecanja prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave