Virtualne konferencije „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo“

U organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske od 8. do 10. prosinca 2020. godine održane su dvije virtualne konferencije o uključivanju Roma u Hrvatsko društvo.

Projektom „Uključivanje Roma – Ispunjavanje preduvjeta za učinkovitu provedbu politika usmjerenih na nacionalne manjine – FAZA I“ planirana je izrada pet tematskih studija o specifičnostima položaja Roma u pojedinim područjima života. Rezultati ovih studija biti će javnosti dostupni u obliku publikacija, a bili su i raspravljani na tematskim konferencijama u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Posljednje dvije virtualne konferencije „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: prostorno uređenje, stanovanje i zaštita okoliša“ i „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: zdravstvena zaštita i socijalna skrb“, snimljene su unaprijed i mogle su se pratiti od 8. do 10. prosinca 2020. godine.

Na prvoj konferenciji „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: prostorno uređenje, stanovanje i zaštita okoliša“ govorili su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, doc.dr.sc. Danijela Lucić i doc.dr.sc. Jana Vukić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Iva Marčetić, arhitektica i istraživačica, Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Na drugoj konferenciji „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: zdravstvena zaštita i socijalna skrb“ izlagali su ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri, prof.dr.sc. Goran Milas, znanstveni savjetnik i redoviti profesor s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, dr.sc. Irena Martinović Klarić, znanstvena savjetnica, Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Vesna Štefančić Martić, ovlaštena za poslove rukovoditeljice Odjela za praćenje i analizu zaštite zdravlja starijih i ostalih vulnerabilnih skupina Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obje konferencije je pratio i postavljao pitanja vezana za djelokrug Pravobranitelja za osobe s invaliditetom zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Prilagodba