VI. Europski dan odvjetnika

VI. Europski dan odvjetnika

25. listopada 2019.Kategorije: Novosti

VI. Europski dan odvjetnika

U Hrvatskom odvjetničkom domu 25. listopada 2019. godine Hrvatska odvjetnička komora je okruglim stolom na temu „Pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima i pristup branitelju osobama lišenim slobode“ obilježila VI. Europski dan odvjetnika. Nakon uvodnih govora predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, izvjestitelji ovogodišnje teme bili su Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske i Dražen Tripalo, sudac Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Raspravu je vodila i modelirala dr.sc. Laura Valković, predsjednica Odvjetničke akademije Hrvatske odvjetničke komore.

Europski dan odvjetnika obilježava se ove godine 25. listopada u svim europskim odvjetničkim komorama obradom teme koju svima određuje krovna odvjetnička komora Europe CCBE (eng. The Council of Bars and Law Societies of Europe). Ovogodišnja tema odabrana je kako bi se ukazalo na važnost instituta besplatne pravne pomoći kao jednog od stupova vladavine prava i esencijalnog alata za ostvarivanjem prava na pravično suđenje. U svom uvodnom izlaganju predsjednik Hrvatske odvjetničke komore istaknuo je kako su prava odvjetnika zapravo prava stranaka u sudskim postupcima, te da je našem pravu srednjeeuropski pravni krug prirodno okruženje, a ne nametnuta obveza. S druge strane po pitanju određivanja o pružanju odvjetničkih usluga želimo da Europska unija u obzir uzima i naše pravne tradicije.

U svojim izlaganjima izvjestitelji su istaknuli kako pravo na besplatnu pravnu pomoć u kaznenim predmetima, kao i pristup branitelju osobama lišenim slobode, mora jamčiti ostvarivanje jednakih prava bez obzira na materijalno stanje optuženika ili okrivljenika.

Uz predstavnike zakonodavne, sudske i izvršne vlasti Republike Hrvatske, te mnogobrojne odvjetnice i odvjetnike, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okruglom stolu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: