Utrka Run of Heart, Jaškovo 2019.

Utrka Run of Heart, Jaškovo 2019.

7. rujna 2019.Kategorije: Novosti

Utrka Run of Heart, Jaškovo 2019.

U organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu je 7. rujna 2019. godine po treći put održana tradicionalna međunarodna i humanitarna utrka Runo of Heart. Run of Heart je jedinstvena inkluzivna utrka koja želi uključiti sve skupine trkača, svih dobnih skupina i bez obzira na postojanje nekog oblika teškoće/invaliditeta. Inkluzivnim karakterom utrka potiče uključivanje djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u zajednicu, te oblikuje stav zajednice prema njima kao ravnopravnim i vrijednim članovima društva. Koncept utrke je preuzet po uzoru na utrku Run of Spirit koja se već 11 godina tradicionalno održava u Berlinu. Ove godine humanitarni dio se odnosio na prikupljanje sredstva za nabavku potrebnog liftera, aparata za prijenos teško pokretnih osoba s invaliditetom na higijenu ili iz kreveta u invalidska kolica.

Na ovogodišnjoj utrci sudjelovalo je stotinjak trkača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Njemačke i Bugarske, koji su se natjecali u ukupno šest utrka, za djecu, hodače, osobe u invalidskim kolicima, te tri za trkače, kraćima od dva i pet kilometara i dužoj od 10,5 kilometara.

Cjelokupno događanje zapravo je pravi primjer inkluzije osoba s invaliditetom u zajednicu, jer su osobe s invaliditetom sudjelovali na utrci kao organizatori, volonteri, natjecatelji i navijači. Isto tako rad Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj primjer je uspješnog procesa deinstitucionalizacije čiji je rezultat da korisnici više ne žive u Centru nego tamo dolaze na svakodnevne aktivnosti.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić, koji je ujedno i sudjelovao u završnoj podjeli medalja i nagrada onima koji su ove godine ostvarili najbolje rezultate.

Podijelite ovu objavu s drugima: