U Vukovaru održan okrugli stol na temu “Prakse primjene instituta osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja”

U Vukovaru održan okrugli stol na temu “Prakse primjene instituta osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja”

21. veljače 2020.Kategorije: Novosti

U Vukovaru održan okrugli stol na temu “Prakse primjene instituta osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja”

Dana 21. veljače 2020. godine u Hotelu „Lav” u Vukovaru, u organizaciji Centra ženskih prava iz Zenice, Županijskog suda u Vukovaru i Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar održan je okrugli stol na temu “Prakse primjene instituta osoba od povjerenja u sistemu zaštite žrtava rodno zasnovanog nasilja“.
VIŠE: Centar ženskih prava iz Zenice (BiH) je pravno zagovaračka organizacija posvećena unaprjeđenju položaja žena i djece u svim društvenim odnosima, sa posebnim fokusom na zaštitu od svih oblika nasilja i podršku pred pravosudnim i drugim institucijama. Kao jedni od inicijatora uvođenja instituta „Osobe od povjerenja“ u zakonodavstvo Bosne i Hercegovine, uspostavili su suradnju sa Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima Vukovar te sa Odjelom za podršku žrtvama i svjedocima pri Županijskom sudu u Vukovaru kako bi se upoznali sa iskustvima u provedbi ovog instituta u Republici Hrvatskoj. S tim ciljem organiziran je studijski posjet delegacije iz BiH (članovi Centra ženskih prava, predstavnici nadležnih ministarstava, Ombudsmanka, suci, predstavnici akademske zajednice) tijekom kojega je održan i okrugli stol na kojemu su uz navedenu delegaciju sudjelovali i predstavnici organizacija civilnog društva te institucija Republike Hrvatske.
Tijekom okruglog stola predstavnici BiH delegacije upoznali su prisutne sa izazovima s kojima se susreću prilikom uvođenja ovog instituta u nacionalno zakonodavstvo te su ukazali na dvojbe i nedoumice koje imaju vezano za uspostavljanje zakonodavnog okvira i procedura kojima će „Osoba od povjerenja“ zaista unaprijediti sustav zaštite žrtava i svjedoka. Predstavnici hrvatskih udruga i institucija predstavili su odredbe Zakona o kaznenom postupku kojim je uređen institut „Osobe od povjerenja“ u Republici Hrvatskoj te su iznijeli iskustva iz prakse tijekom primjene istog.
Uz izlaganja o navedenim temama, sudionici okruglog stola proveli su diskusiju te razmjenu mišljenja i iskustava tijekom koje je osim primjera dobre prakse ukazano i na propuste uočene tijekom primjene ovog instituta, a kako bi se zakonskim i postupovnim rješenjima u BiH ti propusti prevenirali. Zaključke okruglog stola sudionici iz Bosne i Hercegovine koristiti će za uspostavljanje što kvalitetnijeg zakonodavnog okvira kojim će se urediti institut „Osobe od povjerenja“, a sudionici iz Hrvatske za unaprjeđenje postojećeg zakonodavnog okvira, kvalitetniju provedbu istog i podizanje svijesti o nužnosti promicanja i poštivanja prava žrtava i svjedoka kaznenih djela.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Podijelite ovu objavu s drugima: