U Tenji održana radionica na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

U Tenji održana radionica na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

26. svibnja 2022.Kategorije: Novosti

U Tenji održana radionica na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

Ženska udruga „IZVOR“ organizirala je dana 26. svibnja 2022. godine radionicu na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Radionica je održana u prostorijama Dnevnog boravka za starije osobe Ženske udruge “IZVOR” u Tenji, a radionicu je vodio savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek.
Ženska udruga „IZVOR“ je neprofitna, nestranačka i nevladina organizacija civilnoga društva koja djeluje za opće dobro, s ciljem doprinosa u izgradnji otvorenog društva punopravnih slobodnih, afirmiranih i aktivnih pojedinaca i pojedinki. Udrugu su 2001. godine osnovale aktivistice ponajprije mirovnih inicijativa koji imaju dugogodišnje iskustvo u zalaganju za poštivanje prava i sloboda, mirotvorstvo, socijalno i pravedno društvo. Udruga je osnovana sa svrhom da djeluje na zaštiti, promicanju i unapređenju ljudskih prava i sloboda, ravnopravnosti žena i muškaraca, demokratizaciji društva, razvoju ljudskih veza i zajednice usmjerenih na pozitivne društvene promjene.
Kao rezultat uspostavljene suradnje Ženske udruge “IZVOR” i Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku organizirana je radionica namijenjena osobama s invaliditetom, osobama starije životne dobi i članovima njihovih obitelji, ali i svim zainteresiranim građanima. Radionica je organizirana je u sklopu aktivnosti projekta Ženske udruge “IZVOR” pod imenom “Razvoj mreže usluga za život u zajednici”, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, dok je cilj organiziranja radionice bio informirati ciljanu skupinu, ali i širu zajednicu o relevantnim uslugama zaštite ljudskih prava.
Tijekom radionice je savjetnik pravobraniteljice održao izlaganje na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Na taj način, okupljeni su upoznati sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku. Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima. Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja.
Nakon održanog predavanja, kroz obostranu raspravu i razmjenu iskustava sudionici su ukazali na probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu te je provedeno savjetovanje sa savjetnikom pravobraniteljice usmjereno na otklanjanje opisanih problema i lakše ostvarivanje prava na temelju invaliditeta.

Podijelite ovu objavu s drugima: