U Tenji održana fokus grupa u sklopu provedbe projekta ”Razvoj mreže usluga za život u zajednici”

U Tenji održana fokus grupa u sklopu provedbe projekta ”Razvoj mreže usluga za život u zajednici”

29. ožujka 2022.Kategorije: Novosti

U Tenji održana fokus grupa u sklopu provedbe projekta ”Razvoj mreže usluga za život u zajednici”

Dana 29. ožujka 2022. godine u prostorijama Hrvatskog doma u Tenji provedena je fokus grupa sa stručnjacima i predstavnicima pružatelja usluga s područja socijalne i zdravstvene zaštite. Fokus grupu organizirala je Ženska udruga “IZVOR” Tenja u sklopu projekta “Razvoj mreže usluga za život u zajednici”, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na fokus grupi sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Fokus grupe dio su aktivnosti projekta „Razvoj mreže usluga za život u zajednici” koji Ženska udruga “IZVOR” Tenja provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom i Gradom Ilokom, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda. Cilj projekta je sveukupnim aktivnostima pridonijeti razvoju mreže pružatelja u provedbi učinkovitijih socijalnih usluga i podrške za život u zajednici, usmjeren na unapređenje kvalitete života i socijalnog uključivanja starijih osoba, osoba oboljelih od Alzheimerove demencije ili drugih demencija, s posebnim osvrtom na ruralne i izolirane sredine s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.
Tijekom fokus grupe u Tenji stručnjaci različitih profila i predstavnici pružatelja usluga razmijenili su iskustva i spoznaje o potrebama i dostupnosti usluga pomoći u kući, dnevne skrbi, zdravstvene zaštite, očuvanja mentalnog zdravlja i mobilnosti korisnika te su podijelili informacije i podatke o kapacitetima pružatelja usluga na području Osijeka i okolice. Uz ukazivanje na izazove s kojima se susreću korisnici i pružatelji usluga, izneseni su i brojni prijedlozi o mjerama i aktivnostima kojima donositelji odluka na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini mogu osnažiti mrežu pružatelja usluga i tako odgovoriti na stvarne potrebe u zajednici. Također, izneseni primjeri dobre prakse iz pojedinih sredina mogu biti poticaj proaktivnijem djelovanju svih dionika koji sudjeluju u pružanju usluga u zajednici, posebno nositeljima vlasti koji imaju ključnu ulogu u osiguranju dostupnosti svih potrebnih usluga građanima u svim dijelovima Republike Hrvatske.
Izneseni prijedlozi te zaključci fokus grupe koristiti će se za izradu analize i preporuka kojima će se u predstojećem razdoblju intenzivno zagovarati osmišljavanje i provođenje učinkovitih javnih politika kojima bi se osnažila uloga mreže pružatelja usluga, posebno u ruralnim sredinama.

Podijelite ovu objavu s drugima: