U spomen, Manda Knežević

U spomen, Manda Knežević

30. studenoga 2020.Kategorije: Novosti

U spomen, Manda Knežević

Dana 28. studenoga 2020. napustila nas je suosnivačica i dugogodišnja predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT) Manda Knežević, tiho kako to dolikuje velikim ljudima, a Manda je to bila, jedinstvena po svom interesu za druge, nesebična i neumorna u borbi za bolji položaj i prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj.
Manda Knežević je predstavljala samo utjelovljenje ovog respektabilnog saveza.
Na spomen HUPT-a ona je bila prva misao i asocijacija.
Viziju društva jednakih mogućnosti ostvarivala je je svakog dana strpljivim uklanjanjem barijera. Uvjerenjem da invaliditet nije i ne smije biti razlogom za povlačenje i odustajanje od snova i planova te da ga treba prihvaćati kao prilika za nove životne izazove, među prvima u RH uvodi koncept peer counsellinga, godinama aktivno sudjelujući u multidisciplinarnoj rehabilitaciji osoba čiji je invaliditet posljedica ozljede leđne moždine.
Bila je autoritet i putokaz generacijama osoba s invaliditetom, ali i konkretna podrška u ostvarivanju prava, osobnoj i obiteljskoj prilagodbi osoba s ozljedama leđne moždine potičući njihov aktivizam u osobnoj preobrazbi i prihvaćanju sebe samih kao nositelja prava, ali i odgovornosti za vlastite odluke istinski vjerujući da je to jedini put ka uključenju u zajednicu jednakih.
Kao jedna od začetnica pokreta neovisnog življenja osoba s invaliditetom zarana spoznaje da je pretpostavka neovisnosti stvaranje jednakih mogućnosti i uvjeta za osobni razvoj i učenje te oblikovanje okruženja prema potrebama osoba s invaliditetom.
Više od četrdeset godina rada, Manda je posvetila ustrajnom i strpljivom uklanjanju barijera kroz istraživanja, brojne preporuke, brošure, vodiče i članke te javne kampanje, edukativne radionice i stvaranju društva bez prepreka i bez predrasuda.
Umjela je objektivno, životno i plastično artikulirati probleme osoba s invaliditetom i zagovarati ostvarivanje prava na jednakost sudjelovanjem u brojnim radnim skupinama i povjerenstvima zalažući se za razvoj usluga podrške kao jedne od temeljnih pretpostavki prava na jednakost i uključivost.
Godine 2006. sudjeluje u izradi stručne platforme za osiguravanje usluge osobnog asistenta osobama s najtežim invaliditetom te kasnije u izradi prvog prijedloga nacrta Zakona o osobnom asistentu koji nažalost nije dočekala.
Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je svih proteklih godina imao nadasve plodnu suradnju s Mandom Knežević kao osobom neiscrpne mudrosti i razboritosti, kao osobom s dugoročnom vizijom društva u kojemu će svaka osoba s invaliditetom imati svoje mjesto i priliku za puni osobni razvoj.
Manda je svrhu i smisao vlastitom života nalazila u podršci drugima. Svoj je život utkala u živote brojnih osoba s invaliditetom. Zadužila nas je dobrotom, i nesebičnošću, tolerancijom i toplim ljudskim razumijevanjem.
Uz zahvalnost za sveukupni doprinos Mande Knežević i sjećanje na njezinu neiscrpnu snagu i vjeru u dobro, dužni smo nastaviti s ostvarivanjem njezinih snova i planova koje je smrt prekinula.
Neka joj je laka hrvatska zemlja.

Podijelite ovu objavu s drugima: