U Splitu održana panel rasprava o zapošljavanju osoba s invaliditetom

U Splitu održana panel rasprava o zapošljavanju osoba s invaliditetom

6. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

U Splitu održana panel rasprava o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u organizaciji Ustanove za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom DES dana 2. prosinca održana je panel rasprava na temu „Zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada“.
Izlaganja na temu Zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada održale su ispred Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ana Marinović i Bojana Dražić, a ispred Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje Područne službe Split Aleksandra Hajdić. Izlaganje je ispred Ureda pravobraniteljice održala Maja Karaman Grbavac, savjetnica iz Područnog ureda Split, dok je završno izlaganje održala Snježana Čotić, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači.
Savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac u svom je izlaganju govorila o teškoćama u ostvarivanju prava na rad i zapošljavanje osoba s invaliditetom prema iskustvu ureda pravobraniteljice. Naglasila je da su prema podacima HZJZ-a na dan 2. prosinca 2021. od 576 137 registriranih osoba s invaliditetom, 263 526 osobe u radno aktivnoj dobi, a od čega su samo 14 794 osobe zaposlene prema podacima iz Očevidnika zaposlenih OSI. Prema tome, svaka 18 osoba s invaliditetom je u radnom odnosu što je poražavajući podatak. Kao glavne probleme nepovoljnog položaja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada navela je predrasude poslodavaca o slabijim radnim potencijalima osoba s invaliditetom, neusklađenost obrazovnog sustava sa tržištem rada, nemogućnost ostvarenja prava na prednost pri zapošljavanju, i uskrata prava na razumnu prilagodbu natječajnih postupaka i uvjeta rada, nepostojanje usluge radnog asistenta te nepostojanje poticaja za rad u skraćenom radnom vremenu.
Tijekom rasprave koja je uslijedila po završetku izlaganja istaknuti su problemi, prijedlozi za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada te iznesena pojedinačna iskustva osoba s invaliditetom i poslodavaca.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave