U Splitu održan okrugli stol na temu Osobe s invaliditetom u visokom obrazovanju

U Splitu održan okrugli stol na temu Osobe s invaliditetom u visokom obrazovanju

6. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

U Splitu održan okrugli stol na temu Osobe s invaliditetom u visokom obrazovanju

U organizaciji udruge Liberato i Sveučilišta u Splitu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, dana 3. prosinca u prostorijama Sveučilišne knjižnice u Splitu održan je prvi okrugli stol na temu Osobe s invaliditetom u visokom obrazovanju.
Nakon uvodnih riječi, prisutnima se obratio Stipo Margić, predsjednik udruge Liberato, koji je iz vlastitog iskustva opisao studiranje kao osobe s invaliditetom na splitskom sveučilištu. U daljnjem izlaganju Ivan Bogdanović, voditelj Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Splitu. Iznio je podatak da na Sveučilištu u Splitu studira oko pedeset studenata s invaliditetom kojima je potrebna prilagodba nastavnih procesa. Denis Marijon, predsjednik Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI predstavio je iskustva studenata s invaliditetom izvan Splita. Savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac istaknula je kako prema evidenciji HZJZ-a iz rujna 2021. u Republici Hrvatskoj živi 576 137 osoba s invaliditetom, a brojka studenata s invaliditetom u visokom obrazovanju je niska (oko 6,6%). Naglasila je kako takvu situaciju treba poboljšati i u kontekstu zakonodavnih promjena za koje se Ured pravobranitelja zalaže već duži period te u smislu osnaživanja i usklađivanja rada Ureda za studente sa invaliditetom i povećanja njihove vidljivosti. Tomislav Milošević, predsjednik Studentskog zbora na Sveučilištu u Splitu naglasio je kako Zbor kao predstavničko tijelo studenata sudjeluje u procesu poticanja i ohrabrivanja studenata s invaliditetom kroz različite projekte koje provode Sveučilište, Zbor i studentske udruge.
Cilj ovakvog okupljanja i stručne rasprave bio je osvijestiti okolinu i društvo o položaju osoba s invaliditetom u sustavu visokog školstva te se nastojalo dati odgovore, između ostaloga, na pitanja koji su postupci upisa na fakultet, na koji način se prilagođava sadržaj, što Sveučilište u Splitu čini po tom pitanju, kakvo je hrvatsko zakonodavstvo, kao i jesmo li napredovali posljednjih godina.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave