U Slavonskom Brodu otvorena inkluzivna izložba „Gledam dodirom“

U Slavonskom Brodu otvorena inkluzivna izložba „Gledam dodirom“

31. siječnja 2020.Kategorije: Novosti

U Slavonskom Brodu otvorena inkluzivna izložba „Gledam dodirom“

Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda u suradnji sa Gradskim muzejom Karlovac i Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ organizirala je inkluzivnu izložbu „Gledam dodirom“. Izložba je svečano otvorena tijekom obilježavanja Noći muzeja, dana 31. siječnja 2020. godine u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu.
Prilikom svečanog otvorenja autorice izložbe Lana Bede, viši kustos pedagog iz Gradskog muzeja Karlovac i Tanja Parlov, prof.iz Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, Zagreb, pozvale su publiku da umjetnost dožive kroz osjet dodira.
Istaknule su kako prvi dio izložbe predstavlja likovne radove učenika Centra za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ i inovativnu metodu likovnog odgoja učenika s oštećenjima vida profesorice Tanje Parlov. U toj izložbenoj cjelini pruža se pregled kreativnih dostignuća učenika s oštećenjima vida iz Centra „Vinko Bek“ na polju likovnog stvaralaštva. Izloženi su radovi učenika u dobi od 5 do 26 godina u mediju male plastike, reljefa, taktilnih slika i crteža nastali pod mentorstvom profesorice likovne kulture Tanje Parlov. Okosnicu izložbene priče čini njena pionirska metoda likovnog odgoja učenika s oštećenjem vida koja se zasniva na odgoju taktilne pažnje i redoslijedu usvajanja elemenata likovnog jezika koji započinje upoznavanjem prostora i trodimenzionalnog oblikovanja, a završava crtežom. Redoslijed obrnut od uvriježenog u sustavu redovnog odgoja i obrazovanja, zapravo korespondira s prirodnim senzomotoričkim razvojem djeteta čime dobiva potencijal univerzalne primjene u ranom likovnom odgoju djece i zavređuje pažnju šire javnosti.
U drugom dijelu postava predstavljen je izbor skulptura nekih od najznačajnijih hrvatskih kipara druge polovice 20. stoljeća. Radovi su za ovu izložbu posuđeni iz fundusa Gradskog muzeja Karlovac, Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu, privatne zbirke Azinović i atelijera suvremenih kipara. Posebnost ove izložbe, između ostaloga je i to što publika ima rijetku priliku slobodno taktilno istražiti umjetnine, a posjetitelji mogu ući i zabaviti se u sedam metara dugoj prostornoj instalaciji Tuft dizajnerskog kolektiva Numen/For Use.
Uz autorice Lanu Bede i Tanju Parlov, upečatljiv minimalistički dizajn likovnog postava potpisuje nagrađivani Studio Rašić+Vrabec iz Zagreba. Postav je prilagođen slijepim osobama slijedeći postavke univerzalnog dizajna kako bi bio pristupačan širokom krugu posjetitelja, osobito djeci.
Prvi postav izložbe „Gledam dodirom“ održan je u rujnu i listopadu 2019. godine u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu gdje je izazvala velik interes javnosti i zabilježila najveći broj posjeta u protekloj godini. Izložba u Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu biti će otvorena sve do kraja travnja 2020. godine.
Izložba se održava pod Pokroviteljstvom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te je na svečanom otvorenju pozdravnom riječju sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek, posebno istaknuvši značaj ove inkluzivne izložbe, ne samo za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, nego i za cjelokupno društvo kojemu se šalje snažna poruka i podiže razina svijesti o nužnosti uključivanja svih naših sugrađana u sve životne aktivnosti, bez obzira na teškoće koje imaju i prepreke koje ih u tome sprječavaju.

Podijelite ovu objavu s drugima: