U Slavonskom Brodu je održana radionica u sklopu projekta „Pritisak za pristup“

U Slavonskom Brodu je održana radionica u sklopu projekta „Pritisak za pristup“

17. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

U Slavonskom Brodu je održana radionica u sklopu projekta „Pritisak za pristup“

U sklopu projekta „Pritisak za pristup“ zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je 15. studenog 2022. godine u Slavonskom Brodu na lokaciji Udruge osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco – Moto“ predavanje i radionicu pod naslovom „Pravilno postupanje prema osobama s invaliditetom u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom“. Radionica je bila namijenjena djelatnicima zaposlenim u zdravstvenom sektoru, a sudjelovalo je tridesetak sudionika.

Sudionici radionice imali su prilike saznati više podataka i važnih informacija o ukupnoj populaciji osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, upoznati se s ispravnim i odgovarajućim načinom komunikacije s osobama različitih vrsta invaliditeta, a razgovaralo se i o konkretnim pozitivnim i negativnim primjerima iz svakodnevnog života. Tijekom radionice predstavljeni su i primjeri u kojima je Pravobranitelj za osobe s invaliditetom postupao na temelju predstavki i pritužbi za koje je utvrđeno da su bili korišteni neodgovarajući načini komunikacije s osobama s invaliditetom. Posebno važnim ocijenjeno je znanje i iskustvo o prenošenju informacija djelatnika zaposlenih u sektoru zdravstva.

Tijekom radionice predstavljen je projekt „Pritisak za pristup“ koji je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Prijavitelj ovog projekta je Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a partneri su Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco – Moto, Policijska uprava brodsko-posavska, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije i Udruga Artepunkt Skandinavia iz Norveške. Projekt je s provedbom započeo 1. rujna 2022. godine, a trajati će ukupno 15 mjeseci, sve do 30. studenog 2023. godine. Opći cilj projekta je unaprijediti poštivanje ljudskih prava i zaštitu prava osoba s invaliditetom kroz zagovaranje njihovih temeljnih prava na jednako postupanje, dok su ključne aktivnosti projekta zagovaračke i javne kampanje, predstavljanje rada i djelovanja organizacija civilnog društva i savjetodavna pomoć ciljanoj skupini.
Ovim projektom su postavljeni i neki specifični ciljevi: (1) promicanje poštivanja ljudskih prava osoba s invaliditetom kroz zagovaranje jednakog postupanja prema osobama s invaliditetom i osobama oboljelim od multiple skleroze, (2) povećanje svijesti šire javnosti o problemima osoba s invaliditetom i drugih ranjivih skupina radi osiguravanja jednakosti u društvu i smanjenju diskriminacije prema osobama s invaliditetom, te informiranje o međunarodnim standardima ljudskih prava, (3) poboljšanje kvalitete života žrtava kršenja ljudskih prava kroz informiranje i osnaživanje osoba s invaliditetom i osoba oboljelih od MS-a.

Podijelite ovu objavu s drugima: