U sklopu studijskog posjeta Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je od 23. do 25. veljače boravio gospodin Robert Gajda, povjerenik za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije

Ured pravobraniteljice partner je instituciji Povjerenika za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije na projektu razmjene iskustava između dviju institucija na području zaštite i praćenja prava osobe s invaliditetom. U sklopu projekta predviđeni su dvotjedni studijski posjeti razmjene među dvije institucije od kojih je prva održana u veljači posjetom savjetnice 21. veljače da bi joj se 23. veljače pridružio Povjerenik i još jedna savjetnica. Povjerenik se tijekom svog boravka želio pobliže upoznati s načinom na koji je u Republici Hrvatskoj organizirana zaštita i praćenje prava osoba s invaliditetom kao i praćenje provedbe UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. U tu svrhu održao je tijekom svog boravka više sastanaka s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, njezinim zamjenicima i savjetnicima, zamjenicima pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, članovima Savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom te predstavnicima Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Savjetnica Povjerenika je prvog dana posjete obišla Osnovnu školu Grigora Viteza u Zagrebu koja ima veliki broj učenika s teškoćama u razvoju uključenih u redovite i posebne razredne odjele. U razgovoru s ravnateljicom škole te stručnom suradnicom socijalnom radnicom i obilaskom škole savjetnica se upoznala s oblicima školovanja koji se provode u toj školi: redoviti program uz individualizirane pristupe i redoviti program uz prilagodbu sadržaja koji se provode u redovnim i posebnim razrednim odjelima, posebnim programom te posebnim programom za stjecanje kompetencija za život. Posebno joj je predstavljen način obrazovanja učenika s poremećajima iz autističnog spektra putem sličica – PECS.
Posjetila je i Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba gdje je obišla prostore Saveza, upoznala se s programima i aktivnostima koje Savez provodi te obišla prostor njihovog kluba te kafića Silent.

Na sastanku s članovima Savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom Povjerenik za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije posebno je želio čuti hrvatska iskustva vezana uz inkluzivno obrazovanje djece s teškoćama u razvoju, sustave komunikacije gluhih osobe, način rada Vladinog povjerenstva za osobe s invaliditetom, pristupačnost prijevoza i građevina kao i pristupačnost biračkih mjesta, a ujedno je prenio albanska iskustva na tom području. Posebno je pohvalio postojanje posebnog pravobraniteljskog ureda za osobe s invaliditetom i zajedništvo pokreta osoba s invaliditetom koje je preduvjet ostvarivanja zagovaračkih ciljeva. Jedna od pozitivnih praksi koju bi želio prenijeti u Albaniju je uključenost akademske zajednice u rad na unaprjeđivanju položaja osoba s invaliditetom.
Budući da je goste iz Albanije posebno zanimalo kako se ostvaruje provedba Konvencije o pravima osoba s invaliditetom na lokalnoj razini, organizirali smo im i sastanak s predstavnicima Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

S obzirom da je prema rezultatima praćenja pristupačnosti prijevoza i fizičkog okruženja za osobe s invaliditetom koje je proveo Povjerenik, velika većina prijevoznih sredstava i građevina u Albaniji neprilagođena za kretanje osoba s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, gosti su s posebnim zanimanjem pratili izlaganje o načinu na koji je u Zagrebu unaprijeđena pristupačnost javnog prijevoza, građevina i javnih prostora. Zanimale su ih i pristupačne internetske stranice kao što je stranica Pristupačni Zagreb: https://pristupacni.zagreb.hr/en

Prilagodba