U Rijeci održana prezentacija projekta „Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici“

U Rijeci održana prezentacija projekta „Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici“

27. lipnja 2024.Kategorije: Novosti

26. lipnja 2024. godine u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci održana je prezentacija projekta „Pametna udruga – pokretač promjena u zajednici“ , financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka u partnerstvu s Centrom za rehabilitaciju Rijeka i Udrugom za sindrom Down – Rijeka 21.

Na konferenciji za medije predstavljeni su rezultati projekta te je istaknuto kako je projekt kroz 18 mjeseci obuhvaćao različite aktivnosti poput edukacije iz bihevioralne analize te edukaciju usavršavanje engleskog jezika, ali i radionice izrade nakita, sapuna, ukrasnih vaza, frizerske radionice kao i radionice rekreativnih vježbi kojima se poticala kreativnost i usavršavanje vještina.

U sklopu projekta izvedena je i kazališna edukativna predstava „Pametna udruga“ nastala prema sadržaju četiri slikovnice inspirirane stvarnim likovima Nine, Dore, Ivora i Davida. Autorica slikovnica, koje su osmišljene na temu inkluzije i prihvaćanja različitosti, Ivanka Pejić inače je suradnica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka koja gotovo 30 godina radi s djecom i osobama s poremećajem iz spektra autizma. U postavljanju ove kazališne predstave u cijelosti su bili uključeni volonteri pa su tako scenografiju osmislili studenti Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, dok su studenti druge godine studija Glume oživili likove iz slikovnica na sceni.

Svi dionici ovog projekta su svojim aktivnim sudjelovanjem imali za cilj pronaći najbolja rješenja za pozitivne promjene u društvu koje uključuje osobe s autizmom i Down sindromom, a sama predstava iako je označila kraj projekta, snažan je poticaj za daljnju promociju inkluzije te razumijevanje i prihvaćanje različitosti.

Podijelite ovu objavu s drugima: