U Puli održana tribina „Iskustva, izazovi i prilike – kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?”

U Puli održana tribina „Iskustva, izazovi i prilike – kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?”

3. studenoga 2023.Kategorije: Novosti

Dana 25. listopada u Društvenom centru Rojc u Puli održana je tribina „Iskustva, izazovi i prilike – kako unaprijediti realizaciju prava osoba s invaliditetom?” u organizaciji Društva osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre i Zelene Istre. Na početku tribine filmom “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” prikazane su volonterske i vrtlarske akcije u sklopu istoimenog projekta koji se provodi u Puli i Vukovaru.

Branimir Šutalo viši stručni savjetnik pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje, i osobe s invaliditetom Grada Zagreba pobliže je opisao rad Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba, čiji je član. Također, istaknuo je da vrlo bitno da osobe s invaliditetom budu zaposlene na radnim mjestima odlučivanja jer na taj način pomažu drugim osobama s invaliditetom u potrebi.

Predstavnici grada Pule, Igor Bukarica i Irena Peruško, istaknuli su učinjene investicije u osiguranju pristupačnosti na području grada Pule kojima se uvelike olakšalo kretanje osobama s invaliditetom. Isto tako naglašavaju da još uvijek postoji manjak općeg interesa za dobrobit osoba s invaliditetom i da je vrlo teško učiniti promjene ukoliko ne postoji međuresorna suradnja i što je najbitnije sredstva u proračunu.

Sanja Grozić-Živolić iz Istarske županije predstavila je kontinuirani rad županije na pristupačnosti za osobe s invaliditetom i njihovoj potpunoj uključenosti u svakodnevni život.

Za kraj, okupljenima se obratila najtrofejnija hrvatska paraolimpijka Jelena Vuković. Ona je iz svoje perspektivne govorila o preprekama i problemima s kojima se svakodnevno suočava, ali i koliko je još potrebno rada i ulaganja u sport i sportske aktivnosti osoba s invaliditetom, kojima se još uvijek ne daje dovoljno mogućnosti i financijskih sredstava.

Projekt “Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!” provodi udruga Zelena Istra u suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Školom za odgoj i obrazovanje – Pula, Gimnazijom Pula, Udrugom žena Vukovar, Vukovarskim leptirićima te Sveučilištem Akureyri. Projekt podržava Fond za aktivno građanstvo u Hrvatskoj.

Iz Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci tribini je prisustvovala stručna suradnica Tamara Pavlica.

Podijelite ovu objavu s drugima: