U Puli održana konferencija “Korak do kulture”

U Puli održana konferencija “Korak do kulture”

6. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

Konferencija „Korak do kulture“ u organizaciji udruge Metamedij iz Pule o pravu na kulturu i potrebama u kulturi osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju, održana je u sklopu projekta „U istom filmu – korak dalje“, 6. lipnja 2023. godine u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula.

Konferencija je uključivala izlaganja stručnjaka, predstavljanje primjera dobre prakse i sociološkog istraživanja potreba osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju, kao i panel raspravu. Ovom je konferencijom ujedno pružen uvid u postojeće i predstojeće lokalne i nacionalne kulturne politike te zakonodavni okvir. Od izlagača na konferenciji su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, djelatnici pulske škole za odgoj i obrazovanje Vanja Marković i Hrvoje Bogojević, koji je ujedno predsjednik Centra za inkluziju, umjetnost i kulturu – CIUK, sociolog Krešimir Krolo, Daniela Bilopavlović Bedenik iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Valentina Posavec iz Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske toplice, Đeni Gobić Bravar iz Arheološkog muzeja Istre, Jasmina Nina Kamber iz Upravnog odjela za kulturu i civilno društvo Grada Pule te Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Na kraju konferencije održana je panel rasprava “Kulturne potrebe djece i mladih s teškoćama u razvoju“ koju je moderirala Vanja Marković, a panelisti su bili Valent Hrvatin iz pulske Udruge za cerebralnu paralizu te djelatnik Saveza udruga Rojc, Deni Brščić, učenik OŠ Kaštanjer, Melisa Osmanović, dopredsjednica Društva distrofičara Istre, Nadia Bužleta, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula i Kristina Nefat, predsjednica Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika – HUiU.

Konferencija je dio projekta „U istom filmu – korak dalje“ koje provodi pulska udruga Metamedij u partnerstvu sa Kinom Valli i Školom za odgoj i obrazovanje – Pula, te Centrima za odgoj i obrazovanje Čakovec i Krapinske toplice. S ciljem stvaranja inkluzivnijeg društva, zagovarat ćemo promjene kulturnih politika tako što ćemo participativno – odnosno u suradnji s ranjivim skupinama – poticati širu raspravu, donijeti preporuke i utjecati na donositelje odluka na regionalnim i lokalnim razinama, ali i senzibilizirati širu javnost. Glavni problemi s kojima se u projektu bavimo su sadržajna i senzorna neprimjerenost te nedostupnost uobičajenih kulturnih sadržaja djeci i mladima s teškoćama u razvoju. Senzorne različitosti mogu otežati sudjelovanje u socijalnim interakcijama, društvenim događajima i kino projekcijama, zbog čega je neophodno prilagoditi sadržaje njihovim potrebama i specifičnostima. Kako bi i drugima omogućili i olakšali pripremu i provedbu prilagođenih kulturnih sadržaja, bit će napravljeni okviri metodoloških smjernica za stručnu javnost te uputa za publiku. One će omogućiti veću dostupnost kulturnih sadržaja marginaliziranim skupinama i stvoriti inkluzivno okruženje, pružajući na taj način podršku njihovom socioemocionalnom, jezičnom i kognitivnom razvoju te jačanju samopouzdanja. Provedba projekta čija je vrijednost 44.998,06 eura, započela je prvog dana rujna, a trajat će do 30. studenog 2023. godine.

Više o ovom događanju možete pronaći ma poveznici OVDJE.

Podijelite ovu objavu s drugima: