U Petrinji obilježen 21. ožujak – Nacionalni dan invalida rada Hrvatske

U Petrinji obilježen 21. ožujak – Nacionalni dan invalida rada Hrvatske

21. ožujka 2023.Kategorije: Novosti

U Petrinji obilježen 21. ožujak – Nacionalni dan invalida rada Hrvatske

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada Hrvatske – 21. ožujak u Osnovnoj školi Mate Lovrak u Petrinji, održana je tematska konferencija za medije s ciljem slanja zajedničke poruke: „Invalidi rada Hrvatske snažno potiču obnovu Petrinje“.

Od proljeća 2020. godine do danas, brojne osobe s invaliditetom su se kao i svi ostali građani suočili s posljedicama potresa koji su pogodili Grad Zagreb, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju u ožujku 2020. godine i krajem prosinca te iste godine Sisačko-moslavačku, Karlovačku i ponovno Zagrebačku županiju. Obilježavanjem Nacionalnog dana invalida rada 2023. godine željela se iz Petrinje poslati poruka kojom se ukazuje na važnost pristupačnosti koja se odnosi na projektiranje i izgradnju sadržaja primjenom odgovarajućih tehničkih rješenja koja će svim osobama s invaliditetom osigurati nesmetan pristup, kretanje, boravak i rad.

Na konferenciji su govorili predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Ante Štulić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH Marica Mirić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, gradonačelnica grada Petrinje i saborska zastupnica Magdalena Komes, ravnateljica OŠ „Mate Lovrak“ Ankica Krnjajić Magdić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, državna tajnica Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić, predstavnica Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Jelena Folnović i predstavnik Ministarstva hrvatskih branitelja Vjekoslav Andrić.

Gradonačelnica Petrinje potvrdila je kako se u obnovi objekata i površina na području grada Petrinje vodi briga o budućoj pristupačnosti sadržaja osobama s invaliditetom te se u suradnji s projektantima i građevinarima uklanjaju sve prepreke, pa i one koje nisu bile prepoznate prilikom procesa projektiranja.

Svi sudionici istaknuli su kako je danas obnova Petrinje nakon razornog potresa ujedno i prilika da se uklone sve barijere, a javni i stambeni prostori učine pristupačnima svim građanima.

Podijelite ovu objavu s drugima: